dinsdag, februari 22, 2005

Brussel-Halle-Vilvoorde: Quousque tandem? (17)

Pieter de Crem (CD&V) verklaart in een interview met het gespecialiseerde vakblad Dag Allemaal dat hij een opening ziet voor een oplossing van het probleem Brussel-Halle-Vilvoorde. De vraag is alleen wat de kartelpartner N-VA van die opening vindt, om over de burgemeesters van Halle-Vilvoorde nog maar te zwijgen. Verder schetst hij een merkwaardig scenario voor de Vlaamse regering — een signaal naar de regeringspartners dat het allemaal misschien zo'n vaart niet zal lopen?

Allereerst de opening die Pieter de Crem ziet: een soort van inschrijvingsrecht voor de Franstaligen zodat zij voor administratieve zaken in het tweetalige Brussel terecht zouden kunnen. Hij noemt dat inschrijvingsrecht «uitdovend», en het merkwaardigste aan heel de zaak is misschien nog wel dat hij zélf die term in de mond durft te nemen. De term is immers onlosmakelijk gekoppeld aan de faciliteiten, en heeft op die manier een betekeniswijziging ondergaan die vergelijkbaar is met de term «onverwijld» de laatste acht maanden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het Vlaams Belang niet ver moet zoeken om het voorstel van Pieter de Crem af te schieten. Van de kant van de N-VA valt er voorlopig nog geen reactie te noteren, maar ik kan me niet voorstellen dat ze op het hoofdkwartier van blijdschap een gat in de lucht hebben gesprongen.

Een meer fundamenteel puntje is of het wel aan Pieter de Crem is om zulke voorstelletjes te lanceren. Hij lijkt een beetje op een slechte kaartspeler die per ongeluk een kaart op tafel laat vallen, zodat de tegenspeler tenminste weet welke kleur hij moet uitkomen. Ik durf er niet aan te denken welke kaarten er werden doorgeven via de biechtstoelprocedure, waar CD&V en N-VA natuurlijk niet konden ontbreken.

Ten slotte dan, wat te denken van het scenario dat De Crem schetst in geval er «heibel» zou ontstaan binnen de Vlaamse regering? Die regering zou zich dan alleen nog met «lopende» zaken bezighouden. Vier jaar lang, wie gelooft dat? De Crem geeft hier nies anders een signaal aan sp.a en VLD dat als het niet lukt, de CD&V (en N-VA) een periode zal inlassen waarin er wat mokkig zal gedaan worden tegenover hen, kwestie van de achterban wat te sussen. Maar je kan er gif op innemen dat men na een paar maanden, als het geen weken zijn, terug aan behoorlijk bestuur zal doen. In het belang van het land, uiteraard, wat had je gedacht?

Geen opmerkingen: