maandag, mei 08, 2006

Op Cuba is iedereen rijk

Op Forbes' lijst van de tien rijkste staatshoofden prijkt Cuba's Fidel Castro op de zevende plaats met een vermogen van 900 miljoen dollar.

De zevende plaats van Fidel Castro wekt misschien verbazing, en doet vermoeden de Comandante als persoonlijke lijfspreuk Quod licet Jovi non licet bovi voert. Het communisme is immers ingeschreven in de Cubaanse grondwet, en zelfs zo dat het communisme voor eeuwig verankerd is in die grondwet. Ze kan immers op dat punt niet gewijzigd worden!

Maar wie even nadenkt, weet natuurlijk hoe de vork werkelijk aan de steel zit. Iedereen op Cuba is immers even rijk, en in tegenstelling tot nogal wat andere landen in de wereld, waar het staatshoofd inderdaad de staatskas leegzuigt ten koste van de bevolking, is het dus absoluut geen oneer voor Fidel Castro dat hij in de top tien is geraakt. Want als hij een vermogen heeft van 900 miljoen dollar, dan is dat omdat iedereen op Cuba een vermogen heeft van zo ongeveer 900 miljoen dollar. Jazeker, er zijn er die maar 890 miljoen dollar hebben, en enkele die al 910 miljoen dollar hebben, maar zelfs in Cuba is niet alles perfect, en over een paar jaar zullen ook die laatste verschilletjes wel weggewerkt zijn. Het is echter schandelijk dat een ekonomisch tijdschrift als Forbes zulke belangrijke details vergeet te vermelden in haar overzicht, en deze puike prestatie van El Líder Máximo op zo'n manier weet te verdraaien om hem zwart te maken. Blijkbaar kunnen ze werkelijk niet verdragen dat de communistische zon in het Cubaanse water schijnt!

Iemand die dat natuurlijk al heel lang veel beter begrepen heeft, is Steve Stevaert. Op zijn eerste studiereis naar Cuba had hij al in de mot dat wat Fidel Castro daar doet, goed is voor «de mensen». Nu ja, misschien niet zo goed voor journalisten die niet naar het pijpen van El caballo dansen, maar journalisten men dan ook bezwaarlijk «de mensen» noemen. Hoe dan ook is het jammer dat Steve Stevaert zich heeft teruggetrokken uit de nationale politiek naar het groene Limburg, want met hem aan het roer zou ook België opgenomen zijn in de vaart der volkeren. Kans gemist dus. We hadden allemaal multi-multi-miljonair kunnen zijn binnen enkele jaren…

En dat zou trouwens zo zijn gevolgen gehad hebben voor de lijst van Forbes. Want wie prijkt daar op de tiende plaats? Toch wel niet koningin Beatrix van Nederland zeker, met ocharme 270 miljoen dollar, nog geen derde van de gemiddelde Cubaan. Met een paar jaartjes doorbijten had onze toekomstige koning Filips I de Taaie zijn Nederlandse evenknie koning Willem-Alexander een mooi poepje kunnen laten ruiken door hem lekker uit de lijst stoten. Nu zal hij het dus zonder dat fortuin en een vermelding bij Forbes moeten doen. Hij kan zich echter troosten met de gedachte dat hij tenminste een vrouwtje heeft dat perfect Frans spreekt, want dát kan Willem-Alexander voorlopig nog niet zeggen.

(Oorspronkelijk verschenen bij Diogenes)

Geen opmerkingen: