maandag, maart 07, 2005

Brussel-Halle-Vilvoorde: Quousque tandem? (19)

Bart de Wever verklaarde gisteren dat «de deadline aan het verstrijken is». Een waarheid als een koe: de deadline is ondertussen al negen maanden onverwijld aan het verstrijken. De (voorlopig) laatste deadline van de N-VA was begin maart, en met wat goede wil zou men dus kunnen zeggen dat die uiterlijk op het einde van deze week niet meer aan het verstrijken maar verstreken zal zijn.

De vraag is dan wat de N-VA van plan is te doen wanneer die deadline verstreken zal zijn. Wordt het een herhaling van de vorige keer, namelijk een nieuwe deadline, of zou er deze keer ook werkelijk iets gebeuren? Waarschijnlijk ligt het antwoord in het volgende zinnetje verborgen:
Toch wilde De Wever geen verdere tijdsbepaling geven, ,,om het niemand extra moeilijk te maken''.
Ik ben jammer genoeg niet bepaald intelligent aangelegd, en in mijn simpele geest zie ik dus slechts twee mogelijke scenario's:
  1. Er volgt een nieuwe deadline, maar deze keer zal het echtig en techtig de laatste keer zijn. En wordt deze deadline niet gerespecteerd, dan zullen de Franstaligen, sp.a en VLD eens zien wat ze zullen zien. Echt waar!
  2. Begin maart duurt desnoods tot midden mei 2007, de volgende federale verkiezingen, maar het zou ook wat langer kunnen zijn. Als onverwijld wel negen maanden kan duren, zou ik niet weten waarom ook begin maart niet wat langer kan duren dan normaal.
Met alle sympathie voor Bart de Wever en de rest van de N-VA, maar ze moeten wel beseffen dat hun positie in dit dossier hoe langer hoe minder geloofwaardig wordt. En met twee symbolische onthoudingen in het Vlaams Parlement die, wanneer puntje bij paaltje komt het verschil niet kunnen en vooral niet wíllen maken, valt die geloofwaardigheid ook niet repareren.

Het is mogelijk dat N-VA en CD&V bij de bok gezet werden door sp.a en VLD. De eerste keer. En de tweede keer. En ook de derde keer. Maar na negen maanden stelt zich stilaan de vraag of de geit zich niet iets té gewillig bij de bok blijft laten zetten. Het zijn immers precies die rekbare ultimata, die altijd weer een beetje verschoven kunnen worden «om het niemand extra moeilijk te maken», die ervoor zorgen dat die ultimata ook nooit nageleefd worden. Wat doet vermoeden, en vooral, wat doet sp.a en VLD vermoeden dat het met de nieuwe deadline (half maart? Pasen? begin april? Pinksteren? Nieuwjaar? Sint-Juttemis?) deze keer anders zal zijn?

De hoofdvogel werd eigenlijk nog afgeschoten door Yves Leterme, de Vlaamse Minister-President, die het een belangrijk signaal vond dat Didier Reynders gisteren niet aanwezig was op de MR-FDF-betoging in Linkebeek. Als illustratie van de Vlaamse onkunde, onbenulligheid, platbroekerij en tevredenheid over doodgeknepen mussen kan dit wel tellen. Het zou er eigenlijk nog aan ontbreken dat één van de twee «biechtvaders» op Vlaams grondgebied de aanhechting van Linkebeek bij Wallo-Brux komt eisen om de reeds lang verhoopte corridor eindelijk te kunnen verwezenlijken. Wanneer was trouwens de laatste keer dat een voorzitter van de CD&V (of CVP) ervan afzag op Waals grondgebied te gaan betogen voor de aanhechting van, ik zeg maar wat, de Jekervallei of een corridor naar Voeren? Hoe zei hij het zelf ook al weer verleden jaar in Le Soir? Juist ja: N'ayez pas peur. De Franstaligen hoeven zich dus nog steeds geen zorgen te maken.

Geen opmerkingen: