woensdag, maart 23, 2005

Brussel-Halle-Vilvoorde: Quousque tandem? (24)

Vandaag was er een nieuwe bijeenkomst van de Komercommissie Binnenlandse Zaken. De Franstaligen en de Vlaamse paarse regeringspartijen hadden voor deze bijeenkomst blijkbaar vooral één doel voor ogen: het hele zaakje over de paasvakantie tillen.

Verleden week werd nog aangekondigd dat er in het week-end een doorbraak zou komen in het dossier, maar veel was daar niet van te merken. In de kamercommissie werd volgens het Vlaams Belang vandaag een «theaterstukje» opgevoerd. Of die theaterstukjes elitair of experimenteel zijn weet ik niet, maar surrealistisch zijn ze in ieder geval, en gesubsidieerd door de belastingbetaler ook. Pieter de Crem (CD&V) vond dan weer de uiteenzettingen van Johan vande Lanotte en Didier Reynders «nietszeggend», wat ongetwijfeld ook de bedoeling was van de twee biechtvaders, en eiste dat de bespreking eindelijk zou kunnen starten. Andermaal werden CD&V en N-VA bij de bok gezet, want sp.a, SPIRIT en VLD stemden ermee in dat het dossier uitgesteld zou worden tot na de paasvakantie. Een nieuwe veldslag en weeral minstens twee weken gewonnen voor de Franstaligen.

Pieter de Crem maakte anders wel een interessante opmerking, die merkwaardig genoeg in de Vlaamse pers minder aandacht kreeg dan in de Franstalige: Brussel-Halle-Vilvoorde is immers al gesplitst voor de verkiezingen... voor de Moslimexecutieve:
Le chef de groupe CD&V, Pieter De Crem, a aussi fait valoir que l'arrondissement était scindé "de facto" puisque les élections pour l'exécutif des musulmans de Belgique s'étaient déroulés sur la base de 12 circonscriptions: les 11 provinces et les 19 communes de Bruxelles.
Worden hierdoor dan niet de rechten van de Franstalige moslims in Halle-Vilvoorde geschonden?

Ondertussen kwijt Johan vande Lanotte zich zo goed van zijn taak als biechtvader en professioneel «uitsteller» dat het mij absoluut niet zou verbazen als hij achteraf de titel van Minister van Staat of iets dergelijks zou krijgen. Zo vertelde hij het volgende na de vergadering van vandaag:
Sommigen hebben teveel de indruk gewekt dat dit snel kon worden geregeld. Er is tijd nodig voor een oplossing.
Inderdaad, er is tijd nodig voor een oplossing. Veel tijd. Heel veel tijd zelfs. En het gaat hier tenslotte niet om een tabakswet of een wapenwet waar levens van afhangen. Bij N-VA en CD&V durven ze zelfs geen nieuwe deadline meer te stellen, en dat zegt eigenlijk genoeg.

Geen opmerkingen: