zaterdag, maart 05, 2005

Win een reis naar Cuba!

Onvoorstelbaar: De Standaard en het Davidsfonds organizeren een geschiedenisquiz, inderdaad, een geschiedenisquiz dus, met als hoofdprijs een reis naar Cuba. Let wel, de reis is met een professionele gids (zou dat Steve Stevaert kunnen zijn?), maar of er een bezoek aan een paar dissidente journalisten in de cel op het programma staat wordt niet vermeld.

In plaats van een quiz te organizeren, zou het misschien beter zijn dat men bij De Standaard en het Davidsfonds zélf eens een geschiedenisboek opendoet over het régime van Castro. Ongetwijfeld zouden beiden er ook geen probleem van gemaakt hebben om in 1988 een reis naar de Zwarte Zee als hoofdprijs weg te geven. Chili dan weer zou iets moeilijker gelegen hebben, dat is begrijpelijk. In ieder geval geven ze zichzelf vakkundig een brevet van gebrek aan historisch besef, maar om dat te verhelpen wil ik zo vriendelijk zijn een paar vraagjes voor te stellen die ze zonder vergoeding aan hun quiz mogen toevoegen:
  • Onder welk régime vielen, in absoluut aantal, de meeste slachtoffers: het régime van Castro of Pinochet?
  • Onder welk régime vielen, relatief tegenover het bevolkingsaantal en de duur van het régime, de meeste slachtoffers: het régime van Castro of Pinochet?
  • Welke dictator gaf de macht op en vormde zijn land om tot een democratie nadat hij een referendum hierover verloor op 5 oktober 1988?
  • Wanneer werd de Grondwet van Cuba zo gewijzigd dat het communisme er niet meer grondwettelijke afgeschaft kan worden?
  • In welke richting vluchtten de meeste mensen in 2004: van de kust van Florida naar Cuba of omgekeerd?
  • Hoeveel journalisten werden in 2003 in de cel gezet in Cuba?
Ten slotte stel ik voor dat men nog eens het opiniestuk van Mia Doornaert, verschenen in, jawel, De Standaard op 10 september van verleden jaar, grondig herleest, of misschien beter zelfs een stuk of tien keer met de hand overschrijft:
[Die linkerzijde] blijft kaarsjes branden op het altaar van de Cubaanse caudillo Fidel Castro die elke zweem van afwijkende mening ongenadig bestraft.
Inderdaad ja. Men deinst er zelfs niet voor terug om bedevaarten naar dat altaar als hoofdprijs van een geschiedenisquiz weg te geven!

Geen opmerkingen: