maandag, maart 14, 2005

Jihad in Sint-Jans-Molenbeek

Hind Fraihi, de journaliste die voor het Nieuwsblad undercover ging in Molenbeek, verdedigt zich tegenover critici met de uitspraak dat het nieuws dat ze brengt in haar artikels «voor moslims geen nieuws is». Moslims zijn nochtans niet de enige categorie waarvoor dit geen nieuws is...

Al wie het wou zien wist al lang dat er in België, ja zelfs in heel West-Europa jongeren geronseld worden voor de Jihad. Alleen is het zo dat wie het voor het zeggen heeft in de media uitdrukkelijk niet wil zien wat er werkelijk gebeurt onder meer in de moslimwijken van Sint-Jans-Molenbeek. Zij verkiezen het «mannen met een lagere opleiding, die werkloos zijn of een eerder onzekere job hebben, en die vaak naar soap-series op VTM kijken» af te doen als racisten. Dat is immers gemakkelijker en veiliger, en bovendien streelt het het eigen intratoctriële (of hoe schrijf je dat moeilijke woord eigenlijk?) ego zoveel meer. Nadeel is natuurlijk wel het pijnlijke ontwaken bij elke verkiezingszondag, omdat men het weer niet had zien aankomen, en «bestelde» opiniepeilingen waar sommige media zich in schijnen te specialiseren helpen wat dat betreft ook al niet veel.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de reacties van deze multiculturele betweters uiteenvallen in twee stromingen: de kritiek («schandalig», «leugens»), of puur ongeloof. Kritiek omdat de journaliste in de kaart speelt van «een extremistische partij», en dat mag natuurlijk niet. En ongeloof omdat men haar er moeilijk van kan beschuldigen heimelijk lid te zijn van of sympathie te hebben voor die partij, want zij is nota bene zelf een gelovige moslima. Probeer zoiets maar eens in je kleurrijke maatschappijbeeld in te passen!

Geen opmerkingen: