zaterdag, november 06, 2004

Vlaamse gestileerde leeuw bedreigde diersoort?

Marie-Rose Morel maakte er eerder al melding van, en nu heeft ook De Standaard een artikel over de gestileerde Vlaamse leeuw die door de Vlaamse overheid als logo gebruikt wordt (werd?).

Het is goed dat de Vlaamse regering de eigen huisstijl regelmatig onderzoekt en aanpast aan de tijd. Wat vandaag een flitsende stijl is met een knap logo, is binnen een paar jaar een fletse stijl met een oubollig logo. In principe dus geen probleem, en het is ook op die manier dat de gestileerde leeuw geïntroduceerd werd.

Het wordt echter problematisch wanneer zo een onderzoek als alibi gebruikt wordt om eeuwenoude symbolen af te schaffen. Men kan discussiëren over de noodzaak van een gestileerde leeuw naast de klassieke heraldische leeuw, en ook over de esthetische kwaliteiten van de gestileerde leeuw, maar het blijft een duidelijk herkenbare Vlaamse leeuw. Het aangrijpen van de schimmige studie van Patrick Dewael, waaruit zou gebleken zijn dat de Vlaamse leeuw in het buitenland agressief overkomt, doet het ergste vermoeden, ook al spreekt Ben Weyts (N-VA) tegen dat er sprake zou zijn van het afschaffen van de Vlaamse leeuw. Ik hoop maar dat hij gelijk heeft, en dat Marie-Rose Morel de zaken overtrokken heeft voorgesteld. Want wat moet men denken van een volk en een regio die de eigen eeuwenoude symbolen afschaffen?

Geen opmerkingen: