zondag, juni 05, 2005

Karel de Gucht liegt

Gisteren wou ik hem nog het voordeel van de twijfel geven, maar vandaag blijkt uit de opnames van het interview dat Karel de Gucht helemaal niet omschreven heeft hoe «de media» Balkenende omschrijven. Het ging wel degelijk om zijn eigen mening.

Skender plaatste eerder deze morgen een link naar een clip uit het Nederlandse nieuws, waarin een stukje van de opnames van het interview afgespeeld worden. Een letterlijke transcriptie van het fragment:
Enkele maanden later maar wordt Balkenende…
…die daar het volledige tegendeel van is…
…als er nu een stijfburgerlijk mens is dan is het hij toch wel.
Ik bedoel, 't is mij nog altijd niet duidelijk wat daar het charisma kan van zijn.
Ongetwijfeld een intelligente man hoor, daar gaat het mij niet over…
…maar dat is eigenlijk de stijfburgerlijkheid bij uitstek…
…een beetje Harry Potter-figuur, hé?
Een mengeling van de twee: stijfburgerlijkheid en Harry Potter-figuur.
Niets geen «de media omschrijven Balkenende als» of iets in die zin. Uit de arrogantie die van de uitspraken afdruipt is het duidelijk dat het hier wel degelijk gaat om de eigen, persoonlijke mening van Karel de Gucht.

Ondertussen paste Karel de Gucht vanuit China zijn uitvlucht aan: hij deed zijn uitspraken in verband met het contrast tussen Jan Peter Balkenende en Pim Fortuyn. Het was zelfs een beetje als compliment bedoeld, probeert hij nu te laten uitschijnen, en hij vindt het jammer dat Balkenende, de Nederlandse regering, de hele Nederlandse bevolking en zelfs iedereen die een beetje Nederlands begrijpt dat niet schijnt te snappen. Kijk, dat is nu het eeuwige probleem van Karel de Gucht: hij probeert steeds zo gul complimentjes uit te delen in alle richtingen, maar de rest van de wereld snapt hem niet, en wil hem blijkbaar ook niet snappen. Ongetwijfeld het lot van iedere superintelligente man. Nu ja, dat laatste zeg ik niet, dat zeggen «de media».

Toevoeging: Ook Het Laatste Nieuws zegt, in bedekte termen, dat Karel de Gucht liegt:
De tekst die werd afgedrukt, was helemaal gebaseerd op de uitspraken die de heer minister deed en die —sinds de vrijgave van de interviewtape aan de NOS en aan VTM— welbekend zijn.
De redactie van Het Laatste Nieuws betreurde zondagnamiddag dat de minister zowel zaterdag als zondag poogde de geloofwaardigheid van de krant in twijfel te trekken, maar wenst daar verder geen commentaar bij te geven.

Geen opmerkingen: