dinsdag, juni 07, 2005

Franstaligen geen vragende partij

Tijdens de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde stelden de Franstalige partijen unisono dat ze niets vroegen. Vandaag vragen ze voorlopig niets meer dan 2 miljoen euro voor Francorchamps.

Terwijl de Vlaamse regering niet eens zelf mag bepalen wat het doet met de sociale bijdrage op het vakantiegeld van de Vlaamse ambtenaren (zo'n 31 miljoen euro), schrijft de Waalse regering vlotjes 3 miljoen euro in de begroting in, waarbij het in één moeite door ook 2 miljoen euro van de federale overheid verwacht. Wie echter denkt dat het hierbij stopt, vergist zich, want hou je vast: Guy Verhofstadt is bereid de vraag te onderzoeken. Met wat geluk krijgen de Franstaligen het geld onverwijld uitbetaald, zeg maar ergens tegen 2050 dus, maar ik heb zo een vermoeden dat dit niet het geval zal zijn.

O ja, het evenement zou voor «belangrijke fiscale inkomsten» voor het federale niveau en voor de internationale uitstraling van ons land zorgen. Het zou misschien passen dat op die belangrijke fiscale inkomsten eens bedragen zouden geplakt worden, zodat we weten waarover we spreken. Concreet: betaalt de federale belastingbetaler, die voor 60% Vlaams is, voor het dure en luidruchtige speelgoed van de Franstaligen, of houden we er ook nog iets aan over? En wat internationale uitstraling betreft, daar hebben we dankzij Karel de Gucht al meer dan genoeg van, dus daar hoeven we het zeker niet voor te doen.

Geen opmerkingen: