dinsdag, juni 07, 2005

«De wegens racisme veroordeelde partij»

Bart Brinckman lijkt een nieuwe hobby gevonden te hebben: het Vlaams Belang omschrijven als «de wegens racisme veroordeelde partij». Incorrect en inconsequent, en bovendien heeft het gewoonlijk verder niets met de zaak te maken.

Wie eens in het archief van De Standaard duikt en er zoekt naar artikels die de uitdrukking «de wegens racisme veroordeelde partij» bevatten, merkt dat die uitdrukking de laatste weken een paar keer gebruikt werd, telkens door Bart Brinckman. Wat nog meer opvalt is dat het de laatste vijf keren voorkwam in artikels waar die omschrijving totaal naast de kwestie was, onder andere in de bespreking van de laatste opiniepeiling en een artikel over de campagne van het Vlaams Belang in Brussel.

Dat de omschrijving irrelevant is, is één zaak. Een andere zaak is dat ze niet correct is. Niet het Vlaams Belang werd veroordeeld, zelfs het Vlaams Blok niet, maar wel drie vzw's van het Vlaams Blok. Bart Brinckman gaat dus wel even snel door de bocht met zijn omschrijving, tenzij het de bedoeling is de omschrijving zo vaak te gebruiken dat de lezer van de «kwaliteits»krant op den duur denkt dat het wel degelijk het Vlaams Belang was dat veroordeeld werd.

Ten slotte is de omschrijving behoorlijk inconsequent, want de sp.a wordt niet systematisch omschreven als «de wegens corruptie veroordeelde partij», of beter nog, ze wordt helemaal niet op die manier omschreven. Het is dus vruchteloos zoeken naar artikels die refereren naar Steve Stevaert als «voormalig voorzitter van de wegens corruptie veroordeelde partij», of Spirit als «kartelpartner van de wegens corruptie veroordeelde partij». Nochtans werden de kopstukken van de toenmalige SP in de affaire-Agusta en affaire-Dassault veroordeeld voor corruptie, met dan nog als fundamenteel verschil dat de wetten niet op maat gemaakt moest worden om tot een veroordeling te komen.

Geen opmerkingen: