maandag, december 06, 2004

Di Rupo tegen referenda

Eergisteren schreef ik nog dat er in België krachten aanwezig zijn die niet zo happig zijn op een referendum over de Europese Grondwet, terugdenkend dan aan het vorige referendum in België. Vandaag blijkt dat dit inderdaad ook de uitgesproken mening van Elio di Rupo is.

Elio di Rupo verklaarde vandaag op een debat in de Belgische Senaat het volgende:
We hebben reeds een koningskwestie gehad, en we doen er goed aan om een nieuw avontuur te vermijden.
Bovendien waarschuwde hij ervoor dat een referendum over de Europese Grondwet als precedent kan dienen voor referenda over andere zaken zoals de sociale zekerheid en de staatsstructuur. Stel je inderdaad eens voor dat de bevolking daarover zijn mening zou mogen uiten!

Overigens is de laatste opmerking van hem eigenlijk een bekentenis van formaat. Want wanneer prins Filip uitspraken over het Vlaams Belang doet en het separatisme afwijst, verklaart Isabelle Durant (Ecolo) dat er eigenlijk niets aan de hand is omdat hij alleen maar zegt wat de meerderheid van de Belgen stilletjes denkt. Welk gevaar er dan kan schuilgaan in een referendum over de sociale zekerheid of de staatsstructuur is me dan ook niet helemaal duidelijk. Tenzij men natuurlijk aan Franstalige zijde toch niet helemaal zeker is van zijn zaak...

Geen opmerkingen: