zondag, december 05, 2004

Bart Somer voorzitter van de VLD

Gisteren won Bart Somers (op Oekraïense wijze?) de voorzittersverkiezingen van de VLD met 50,46% van de stemmen. Een tweede ronde is daarmee niet nodig, maar als nieuwe voorzitter zou hij er toch goed aan doen naar het signaal van de leden te luisteren.

De berichtgeving over de telling van de stemmen is op z'n minst merkwaardig. Rond zes uur waren de stemmen van twee arrondissementen geteld, namelijk Brussel en Mechelen-Turnhout, en daaruit bleek dat Bart Somers met 55% aan de leiding stond. Daarna volgde er volledige radiostilte «omdat de kloof onvoldoende groot was», wat dat ook moge betekenen. Even na middernacht kwam dan het bericht dat Bart Somers een nipte meerderheid had behaald, en er dus geen tweede ronde nodig is. Men kan ervan denken wat men wil, maar de voorspelling van Jean-Marie Dedecker dat Bart Somers het ging halen met 50% plus een stem was er akelig dicht bij.

Bart Somers mag dan al een globale meerderheid gehaald hebben —in een tweede ronde zou hij ongetwijfeld gewonnen hebben— hij zal er toch rekening moeten mee houden dat hij in een aantal arrondissementen die meerderheid niet gehaald heeft, en a fortiori als hij bij de volgende verkiezingen met de VLD nog 15% van de stemmen wil halen. Het wordt ook uitkijken hoe lang hij het in de voorzittersstoel van de VLD zal uithouden, want Bart Somers heeft niet bepaald de gewoonte lang op dezelfde post te blijven. Vooral wanneer hij verklaringen begint af te leggen dat hij er zelfs niet aan denkt zijn post te verlaten is het opgeletten geblazen, zoals de Mechelaars hebben mogen ondervinden.

Geen opmerkingen: