zondag, december 19, 2004

Dertig procent stemt separatistisch

Uit een peiling van La Libre Belgique, VTM, Het Laatste Nieuws en RTL moet blijken dat het Vlaams Belang een aanhang heeft van iets meer dan vijfentwintig procent. Reken daar de vijf procent van de N-VA bij, en de twee separatistische partijen hebben samen een aanhang van meer dan dertig procent.

De uitslag van de opiniepeiling geeft eigenlijk geen of weinig verschuivingen weer vergeleken met de laatste verkiezingen, een procent hier of daar niet te na gesproken. VLD en SP.a blijven hangen rond de twintig procent en Groen! ergens tussen de zeven en de acht procent. Aan de top komt het Vlaams Belang nog maar eens uit de bus als grootste partij van Vlaanderen, zelfs vóór het Vlaams Kartel van CD&V en N-VA, ook al bedraagt het verschil maar een procentje.

Misschien belangrijker in het licht van de recente uitspraken van prins Filip is dat dertig procent van de Vlamingen in de boosheid blijft volharden door voor separatistische partijen te kiezen. Tenzij er binnen het Vlaams Kartel een verschuiving van N-VA naar CD&V aan de gang is, kan aangenomen worden dat de N-VA nog steeds zo'n vijf procent van de kiezers vertegenwoordigt. Tel dat bij de score van het Vlaams Belang, en je zit net boven de dertig procent.

Indien Vlaams Belang en N-VA ook zouden samenwerken in plaats van mekaar tegen te werken, zou het partijpolitieke landschap er trouwens totaal anders uitzien. Een verenigde Vlaamse partij zou torenhoog boven de drie klassieke partijen uitsteken, zoals de figuur hierboven duidelijk toont. En ik kan me inbeelden dat zulke grafieken in Laken niet bepaald bevorderlijk zullen zijn voor de nachtrust van al dan niet taaie paleisbewoners. Het is echter doodjammer dat de twee Vlaams-nationalistische partijen zich niet wat meer laten inspireren door de Belgische wapenspreuk, hoe oubollig die ook moge klinken. Dromen zijn bedrog, maar voorlopig nog niet verboden.

1 opmerking:

Unknown zei

Vous avez un blog très agréable et je l'aime, je vais placer un lien de retour à lui dans un de mon blogs qui égale votre contenu. Il peut prendre quelques jours mais je ferai besure pour poster un nouveau commentaire avec le lien arrière.

Merci pour est un bon blogger.