zaterdag, september 30, 2006

0110, 0110, 0110 en 0110, tot ze erbij neervallen

Het lijkt erop dat het reclamefilmpje voor 0110 niet alleen reclame voor de concerten was, maar ook een belofte dat men (de initiatiefnemers en het establishment) zijn best zou doen om de gewone man in de straat, die van al dat verdraagzaamheidsgedoe niet noodzakelijk zoveel moet, tot waanzin te drijven.

Over smaak kan men altijd discussiëren, maar bij mij kwam het reclamefilmpje van 0110 eerder krampachtig over. Misschien ligt het aan mijn gebrek aan humor, of mijn gebrek aan linkse humor, maar grappig of zelfs nog maar interessant kan ik het met de beste wil van de wereld niet noemen (als ik al over goede wil zou beschikken, want dat is natuurlijk ook niet zeker).

Voor wie het filmpje niet gezien heeft, een sympathieke jongeman komt bij een oudere man aanbellen en wil hem uitnodigen naar 0110. Die oudere man heeft dat echter zo niet begrepen, en steekt een felle en overdreven tirade af tegen het hele initiatief. De sympathieke jongeman staat daarbij natuurlijk voor de initiatiefnemers, terwijl de oude man een verzuurde Vlaams Belang-kiezer moet voorstellen. Makkelijk zat dus.

Maar laten we eens even kijken naar hoe de nietsvermoedende burger de laatste weken en vooral dagen overdonderd is geworden met alle mogelijk «informatie» en initiatieven rond 0110. Zo worden er extra bussen en trammen ingelegd opdat iedereen toch maar naar de concerten zou kunnen gaan. Er zou zo eens iemand verzuurd moeten raken omdat hij of zij niet op tijd op het concert raakte, om dan als wraak de volgende zondag «onverdraagzaam» te stemmen. Aan De Lijn zal het dus niet gelegen hebben.

Verder kan je geen krant open doen of er staat wel iets in om waarom je naar die concerten moet gaan, wie daar allemaal zal zijn, wat die daar allemaal gaan doen, en hoe tof het hele zaakje wel zal wezen. En interviews, interviews, interviews, en nog eens interviews met initiatiefnemers, deelnemende artiesten, niet zo deelnemende artiesten, deelnemende politici, niet zo deelnemende artiesten, commentatoren die het allemaal goed vinden, commentatoren die hun bedenkingen hebben, commentatoren die hun bedenkingen hebben maar het alleaal toch maar goed vinden, en wat weet ik nog allemaal. En voor alle zekerheid zullen op de dag zelf ook de deelnemers hun steentje kunnen bijdragen aan de tsoenami van berichtgeving over 0110. Er zal geen juiste noot gespeeld kunnen worden –valse noten zullen er uiteraard niet zijn, zelfs niet één– of zij zal op passende wijze vanuit alle mogelijk perspectieven op de juiste wijze belicht kunnen worden. Alstublieft.

En als je nu geen zin hebt om naar de concerten te gaan? Geen nood, alle openbare radiokanalen zullen de hele dag rechtstreeks verslag uitbrengen vanop de concerten. Alleen Klara doet niet mee, maar waarschijnlijk alleen omdat er nergens een klassiek 0110-concert gegeven wordt. Daar hebben ze dus een steekje laten vallen, maar hadden ze er wat vroeger aan gedacht, was dat zeker ook wel in orde gekomen. Kijk je liever TV dan naar de radio te luisteren, geen nood, ook daar zal men zijn best doen om de concerten door de strot van letterlijk iedere Vlaming geduwd te krijgen. De journaals zullen uitgebreid verslag uitbrengen, en ook de andere programma's zullen hun uiterste best doen om zoveel mogelijk steentjes bij te dragen. Allemaal op kosten van de belastingbetaler, maar die maakt daar toch geen probleem van, of stemt op de verkeerde partij en dient niet gehoord te worden. Ik denk echter dat op zondag in een groot aantal huiskamers radio en TV gewoonweg niet opgezet zal worden, tenzij om naar buitenlandse zenders te luisteren of te kijken.

Als er dus al iets opmerkelijk is aan het hele zaakje, dan wel dat er voorlopig nog niet veel van die verzuurde oudere mannen opgemerkt zijn die al beginnen te schuimbekken als de 0110-concerten voor de elfendertigste keer uit de kast worden gehaald om nog maar eens een nieuw aspect daar rond uitgebreid en tot in de details te belichten. Een poll in De Standaard leert echter dat het gros van de Vlamingen die concerten mooi gestolen kan worden: meer dan 75% (van de dik 1500 deelnemers) zegt niet naar de concerten te zullen gaan. Hoeveel van de 375 anderen een zuivere sympathiestem hebben uitgebracht wil ik in het midden laten, maar mijn indruk is dat linkselend media-Vlaanderen de laatste weken vooral met zichzelf bezig is geweest in deze grandioze 0110-zelfverheerlijking en -zelfbevrediging, onder het motto «Kijk eens hoe verdraagzaam en geëngageerd wij wel zijn, desnoods zelfs tegen beter weten in». Lukas 18:11 staat hen perfect op het lijf geschreven, en bewijst dat Farizeeën van alle tijden zijn. Of ook Lukas 18:14 deze keer van toepassing zal zijn weten we pas volgende zondag.

Geen opmerkingen: