vrijdag, juni 09, 2006

Reynders fluit in het donker

Didier Reynders verklaarde woensdag in een interview in De Standaard dat hij «voor paars gaat». Eigenlijk is dat geen nieuws, want Didier Reynders heeft als voorzitter van de MR eigenlijk geen ander alternatief.

Tenzij Didier Reynders na de volgende federale verkiezingen niet in de federale regering wíl zitten, is het eigenlijk hij niet die de beslissing zal nemen of zijn partij al dan niet in de federale regering zal zitten, en of die alleen maar paars zal zijn, dan wel ook nog andere politieke families zal bevatten.

Inderdaad, als er enige waarheid zit in de opiniepeilingen van de laatste tijd, dan zal paars in de Kamer slechts over een zeer krappe meerderheid beschikken, als er al een paarse meerderheid zal zijn. Van een bijzondere meerderheid om een grondwetswijziging door te voeren is al helemaal geen sprake. Het is dus mogelijk dat de kiezer al het stemhokje zal beslissen dat de volgende federale regering niet (alleen) paars zal zijn. In tweede instantie, dat wil zeggen als de kiezer toch een federale paarse regering mogelijk maakt, is het dan Elio di Rupo (of beter gezegd: wie dan voorzitter van de PS zal zijn) die zal beslissen of de federale regering paars, rooms-rood of een tripartite zal zijn. Het alternatief voor de MR, een rooms-blauwe regering, eventueel aangevuld met de groenen, lijkt niet echt werkbaar. Bovendien heeft het er alle schijn van dat aan Vlaamse zijde Yves Leterme en de CD&V in de eerste plaats toch vooral sp.a en de PS als federale regeringspartners zien, en pas daarna MR en VLD.

Conclusie is dat Didier Reynders in het interview de indruk geeft dat hij een keuze maakt, waar hij in de realiteit hoogstwaarschijnlijk geen keuze zal hebben. De journalist van dienst is hem daarbij bijzonder vriendelijk gezind door hem niet op dat fundamentele probleem te wijzen. Zijn uitspraak kan daarom gecatalogeerd worden als een vorm van fluiten in het donker, want uiteindelijk zit er voor hem niets anders op dan nog elf maanden te wachten om te zien hoe de zaken zullen lopen. En hopen dat hij er dan dus opnieuw zal mógen bij zijn.

Geen opmerkingen: