maandag, juni 19, 2006

CD&V-N-VA en Vlaams Belang even groot

Dat is de enige juiste conclusie die gemaakt kan worden bij de laatste peiling van La Libre Belgique, De Morgen, VTM en RTL-TVi.

Uit de peiling blijkt dat CD&V-N-VA terugvalt tot 26,7%, terwijl het Vlaams Belang stijgt tot 26,6%. «CD&V/N-VA grootste partij in Vlaanderen» plaatste Belga daarom boven haar persbericht, en dat wordt natuurlijk klakkeloos overgenomen door enkele internetkranten. Wie echter de inhoud van het bericht leest, merkt op dat de foutenmarge 2,25% bedraagt. Wordt het verschil tussen twee partijen kleiner dan die foutenmarge, is het altijd oppassen geblazen, maar zo lang het verschil 2% bedraagt, of zelfs 1%, kan men nog stellen dat er een redelijk grote kans is dat de grootste inderdaad de grootste is. Maar deze keer wordt het Vlaams Kartel dus uitgeroepen tot de grootste formatie in Vlaanderen op basis van een voorsprong die twintig keer kleiner is dan de foutenmarge!

Voor de volledigheid: De Standaard herpakt zich vandaag min of meer, en plaatst het Vlaams Belang nu op «bijna dezelfde hoogte» als CD&V-N-VA.

Geen opmerkingen: