donderdag, augustus 09, 2007

Intriges op Hertoginnedal

Oranje-blauwZondag schreef ik het nog, en deze morgen was het reeds zover: «Ik hoop dat geen van de kindjes van Joëlle Milquet morgen een verkoudheid opdoet, want dan zullen de onderhandelingen ook weer stilgelegd moeten worden». Ondertussen wordt er gewag gemaakt van een PS-complot om u tegen te zeggen… of is het uitlekken van een «PS-complot» zelf een complot tegen PS en cdH?

Het verweer van Joëlle Milquet dat zij een moeder is maakt weinig indruk. En zoals Miet Smet op Radio 1 zei: er is niemand die haar verplicht heeft vakantie te nemen in Zuid-Frankrijk tijdens de onderhandelingen. Opnieuw: het contrast met bijvoorbeeld Bart de Wever, die omwille van de onderhandelingen geen vakantie neemt is enorm. Als hij morgen plots een halve dag verdwijnt omdat één van zijn kinderen ziek is zal niemand daar zwaar aan tillen of een bepaalde strategie achter zoeken. Dat Joëlle Milquet zich deze middag probeerde voor te doen als de vermoorde onschuld is daarom natuurlijk complete nonsens, want het is haar eigen gedrag van de laatste weken dat ervoor gezorgd heeft dat de beschuldigingen over vertragingsmanœuvres vandaag geloofwaardig zijn. Vergelijk het met de laagvliegers die anders alle snelheidsbeperkingen feestelijk aan hun laars lappen, maar wanneer ze in een ongeluk betrokken raken bezweren «tegenslag» te hebben gehad hoewel ze voor één keer wel de verkeersregels hadden gevolgd, zelfs tot in de puntjes toe! Niemand die hen echt gelooft, en zo is er vandaag niemand die Joëlle Milquet wil geloven. Behalve een occasionele voorzitster van Groen! dan, maar die zal dan ook nooit een gelegenheid voorbij laten gaan om zich van haar naïefste kant te laten zien.

Ondertussen pakken Peter van Rompuy en Knack (volgens sommigen een CD&V-blad, of toch minstens een Leterme-blad) uit met een groot PS-complot om in te breken in de regeringsonderhandelingen. Wat er precies van aan is, is natuurlijk moeilijk in te schatten, maar deze complottheorie heeft alvast één zwak punt: Als het werkelijk zo is dat de cdH het communautaire blokkeert enkel en alleen om uiteindelijk de PS in de federale regering te kunnen loodsen, waarom worden er dan wel akkoorden bereikt op het sociaal-economische vlak? Immers, als de Vlamingen over een paar weken toch maar toegeven en in een federale regering willen stappen zonder staatshervorming, zit de cdH plots gevangen in een rooms-blauwe coalitie. Of gaat ze dan plots toegeven dat de sociaal-economische overeenkomsten toch niet geldig waren zonder de PS erbij? Neen, indien de cdH werkelijk in een complot zou zitten met de PS, zou ik verwachten dat de partij op alle vlakken zou tegenstribbelen, en dan zeker nog op het sociaal-economische.

Daarbij komt nog dat de centrale stelling van het complot: dat de PS binnen enkele weken een voorstel over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde zou lanceren dat voor de Vlamingen zo gunstig zou zijn dat ze er onmogelijk neen tegen zouden kunnen zeggen, komt mij bijzonder vreemd over. Het zou werkelijk een unicum in de geschiedenis zijn als een Franstalige partij taalgenoten in de Rand als een baksteen zou laten vallen enkel en alleen om federaal mee aan de vetpotten te kunnen zitten, met dan nog de komende regionale verkiezingen als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Zou de PS dan werkelijk van plan zijn op die manier volledig harakiri te willen plegen in 2009 na de historisch lage uitslag van 2007?

Wie heeft er dan baat bij een PS-complot, of beter gezegd, een uitgelekt (verzonnen?) PS-complot? Eigenlijk alle vijf de tegenstanders van de cdH op Hertoginnedal, want door deze «onthulling» is een initiatief uit PS-hoek voor minstens een paar weken totaal onmogelijk geworden – of het nu echt gepland was of niet. Daarmee wordt de PS voor die tijd in de rol van oppositiepartij gedrukt, en de cdH volledig geïsoleerd. En tegelijkertijd aan de onderhandelingstafel gehouden, want nu een crisis veroorzaken of zich zelfs uit de onderhandelingen terugtrekken zou het complot alleen maar bevestigen. Wat er ook van zij, het is een merkwaardige zaak dat wanneer een supergeheim complot tussen de PS en de cdH uitlekt, uitgerekend de voorzitter van de Jong-CD&V en de redactie van Knack de boodschappers van zulk lek zouden zijn.

Geen opmerkingen: