donderdag, augustus 16, 2007

Hogere wiskunde en statistiek bij Het Belang van Limburg

Wie dacht dat De Standaard het nogal bruin bakte in de berichtgeving over de peiling van La Dernière Heure van eergisteren, houdt zich beter weg van Het Belang van Limburg. Hogere wiskunde en statistiek is duidelijk de sterkste kant niet van de arme journalist die de opdracht kreeg over de peiling een stukje uit zijn toetsenbord te tokkelen.

Geniet mee van een deel van de bespreking van de peiling in kwestie in Het Belang van Limburg:
In Franstalig België zijn er blijkbaar dan weer alleen maar winnaars: MR 13,83% (+1,31%), PS 12,25% (+1,39%), cdH 8,50% (+2,44%) en Ecolo 12,85% (+7,75%).
De vraag van één miljoen is dan: hoe is dit mogelijk? Zijn er de afgelopen drie maanden verhoudingsgewijs veel meer Franstaligen meerderjarig geworden dan Vlamingen? Of zijn de Vlamingen in Brussel-Halle-Vilvoorde zo onder de indruk van de onderhandelingstechnieken en niet in het minst argumenten van de Franstalige partijen op Hertoginnedal dat ze massaal overgelopen zijn van de Vlaamse partijen naar de Franstaligen? Als dat waar is, kan Brussel-Halle-Vilvoorde misschien toch gesplitst worden voor de Franstalige partijen, op voorwaarde dat beide kieskringen naar het Waalse Gewest overgeheveld worden.

Of zou het kunnen dat de verhouding Vlamingen tegenover Franstaligen in de peiling van La Dernière Heure niet helemaal overeenkomt met de nationale verhoudingen, waardoor er een vertekening is ontstaan in het voordeel van de Franstaligen? Hmmmm, neen, dat laatste is zonder meer uit te sluiten, want dan zou La Dernière Heure dat ongetwijfeld vermeld hebben. De resultaten zijn gewoon «op zijn minst merkwaardig», om Het Belang van Limburg te citeren, maar meer moet daar dus vooral niet achter gezocht worden. Laat staan over nagedacht.

En als we ons aan een voorzichtige extrapolatie mogen wagen: als de Franstalige partijen op deze manier verder blijven «onderhandelen» op Hertoginnedal behalen ze tegen de verkiezingen van 2009 ieder apart misschien wel allemaal scores van boven de 100%? Dat de Vlamingen dan maar eens een tweederde meerderheid gaan zoeken voor hun staatshervorming!

Geen opmerkingen: