Moeten we lachen of huilen met de peiling van La Dernière Heure van gisteren? Rekening houdend met het feit dat «kwaliteits»kranten erin slagen de resultaten van de peiling klakkeloos over te nemen, zonder ook maar enige reflectie, lijkt huilen misschien toch beter gepast dan lachen.
De resultaten van de peiling van La Dernière Heure zijn, zoals de krant zelf schrijft, carrément étonnants, en de bespreking van de resultaten nog étonnanter. Om te beginnen heeft men de peiling blijkbaar op een federaal niveau afgenomen, in plaats van één voor Vlaanderen en één voor Wallonië, waardoor de resultaten er op het eerste zicht misschien een beetje aan de lage kant uitzien. Splitst men de resultaten echter uit naar twee regionale peilingen zodat ze ook vergelijkbaar worden met de resultaten van andere peiling en verkiezingen op een schaal die we gewoon zijn, dan blijkt dat de peiling alleen maar klinkklare onzin kan zijn.
Moeten we immers werkelijk geloven dat het Vlaams Kartel van CD&V en N-VA morgen in zetels een absolute meerderheid zou halen, terwijl het Vlaams Belang zo goed als gehalveerd zou worden? In Franstalig België verdubbelt Ecolo zelfs zijn score van dertien procent, en wordt even groot of zelfs groter dan de PS. Om helemaal te bewijzen dat de reporter van dienst bij La Dernière Heure werkelijk niet kan tellen: bij een winst van bijna twintig procent voor CD&V-N-VA aan Vlaamse zijde en dertien voor Ecolo aan Franstalige schrijft hij of zij dat «sur l'échantillon interrogé, seuls 6,13 pour cent des sondés avouent qu'ils modifieraient leur vote s'ils devaient repasser rapidement par les urnes» (mijn accentuering). Mijn gok? Kiezers van CD&V-N-VA en Ecolo zijn zwaar oververtegenwoordigd in de peiling, en de resultaten werden daar niet voor gecorrigeerd. Of dit ook iets te betekenen heeft voor de resultaten van de andere vragen laat ik over aan het beoordelingsvermogen van de lezer.
Bij De Standaard tikt men in ieder geval rustig het bericht uit La Dernière Heure (via Belga) over, met het verstand duidelijk op nul. Heeft het er iets mee te maken dat de boodschap van de peiling («Belgen willen geen communautaire crisis») zo goed klinkt dat de kwaliteit van de peiling wel van tiptop kwaliteit móet zijn? Noch bij Belga noch bij De Standaard heeft men blijkbaar in de gaten dat de resultaten van de peiling federale getallen zijn, toch wel iets heel anders dus dan «CD&V blijft op kop in Vlaanderen (25,89 procent heeft de intentie op de partij te stemmen)» (opnieuw mijn accentuering). Dat het Vlaams Belang naar de vierde plaats zakt gaat er ook goed in, al wordt het subtiel aan de man gebracht: «CD&V […] gevolgd door Open VLD en sp.a-SPIRIT». Dat men er toch ineens toch bijschrijft dat het Vlaams Belang twee maanden na de federale verkiezingen al zo verschrompeld is dat het met de kiesdrempel vecht! Of niet dan? Ja, zelfs bij sp.a-SPIRIT moeten ze zich stilaan zorgen beginnen maken…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten