woensdag, juni 13, 2007

De Standaard/VRT was de beste peiler

Net als verleden jaar bij de provincieraadsverkiezingen blijkt De Standaard/VRT voor de verkiezingen van 10 juni de beste peiling te hebben afgeleverd. Wie vindt dat de peilers er ook deze keer ver naast zaten, heeft echter niet helemaal ongelijk, maar kan er zich misschien mee troosten dat de peilers aan Waalse zijde er nog verder naast zaten.

Beste Vlaamse peiling voor de federale verkiezingen van 10 juni 2006Het verkiezingsresultaat van sommige Vlaamse partijen lag ver buiten de verwachtingen, en dat blijkt ook duidelijk uit de afstanden tussen de uiteindelijke uitslag en de laatste peilingen die de verschillende peilers publiceerden. Opmerkelijk is dat zelfs de beste deelnemer aan de verkiezingswedstrijd van Politiek.Net er nog relatief ver naast zat, en eigenlijk slechts marginaal beter deed dan De Standaard/VRT.

Een blik op de verdeling van de prognoses per partij leert dat slechts een kwart van de deelnemers voorspelde dat CD&V-N-VA boven de 29% zou eindigen, alleen de allergrootste pessimisten/optimisten dachten dat het Vlaams Belang onder de 20% zou eindigen, en slechts een kwart meende dat Open Vld meer dan 18% zou halen. De winnaar van de wedstrijd was één van de weinigen die dacht dat sp.a-SPIRIT tot onder de 17% zou zakken, in tegenstelling tot driekwart van de deelnemers die het kartel 19% of meer gaven. De score van Groen! was eigenlijk de enige die min of meer aan de verwachtingen voldeed, maar Lijst Dedecker kreeg van vrijwel niemand meer dan 6%. De verkiezingsuitslag van zondag zal dus voor meer dan de peilers alleen als een verrassing gekomen zijn.

Beste Waalse peiling voor de federale verkiezingen van 10 juni 2006Zoals reeds gezegd zag het er aan de andere kant van de taalgrens al niet veel beter uit, en de afwijkingen die de peilers daar lieten optekenen zijn zelfs groter dan aan Vlaamse zijde, hoewel zij niet naar zes maar slechts vijf partijen hoefden te peilen. De laatste peiling van Vers l'Avenir, die ik verleden week nog onder vuur nam, was zelfs de enige die beter deed dan de uitslag van de vorige verkiezingen voor de Kamer.

In bijlage: een overzicht van alle Vlaamse peilingen sedert 2004.

Geen opmerkingen: