zondag, juni 03, 2007

Ook in de peiling van Le Soir/RTBf weinig nieuws

Le Soir en de RTBf publiceerden deze avond de resultaten van een nieuwe opiniepeiling. Aan Vlaamse zijde valt er in deze peiling weinig nieuws te rapen: zowat alle partijen blijven ter plaatse trappelen.

Opiniepeilingen 2004-2007De vorige peiling van Le Soir en RTBf is slechts één maand oud, en dus hoeft het eigenlijk ook niet te verbazen dat er weinig of geen verandering gemeten werd. En dat geldt a fortiori wanneer we rekening houden met de manier waarop er deze keer campagne gevoerd wordt. Een snelle blik op de resultaten leert dat de grootste wijzigingen zich weliswaar bij Open Vld en Groen! voordoen, maar dat ze ruim binnen de foutenmarge vallen.

Opiniepeilingen 2004-2007Voor CD&V-N-VA kunnen we noteren dat deze peiling de score van de vorige peiling bevestigt door een status quo. Het kartel blijft daarmee bij alle drie de peilers onder de psychologische grens van de dertig procent. Ook het Vlaams Belang staat bij Le Soir en RTBf nagenoeg stil in de buurt van de 22%. Wat bij deze twee formaties opvalt is dat de deelnemers van de verkiezingswedstrijd van Politiek.Net er een duidelijk andere mening op nahouden: zij geven het Vlaams Kartel van CD&V en N-VA ongeveer twee procent minder, en Vlaams Belang-VLOTT ongeveer twee procent meer.

Opiniepeilingen 2004-2007sp.a-SPIRIT zakt deze keer onder de grens van de twintig procent, en Le Soir, RTBf en de deelnemers van de verkiezingswedstrijd van Politiek.Net zijn het voor die partij blijkbaar eens over welk resultaat het kartel volgende zondag zal halen: 19,7%. Open Vld maakt dan weer het verlies uit de vorige peiling goed, maar dat betekent nog niet dat de partij een goede score weet te halen. Over de uitslag van deze partij bestaat er onder de peilers een relatief grote eensgezindheid, en die zegt dat de partij deze keer heel wat aanhang zal verliezen.

Opiniepeilingen 2004-2007Groen! boekt net zoals bij De Standaard en de VRT twee weken geleden een kleine winst, wat voor de partij ongetwijfeld een opkikker zal zijn.

Voor Lijst Dedecker vermeld Le Soir geen resultaten. Verleden keer haalde de partij 2,8%, en samen met de categorie «anderen» leverde dat 4,9% op. Deze keer halen Lijst Dedecker en de «anderen» samen slechts 4,3%, wat dus een achteruitgang voor de lijst doet vermoeden. Dit is daarmee de vijfde peiling op kort tijd die de partij ver onder de kiesdrempel plaatst.

Geen opmerkingen: