donderdag, juli 20, 2006

Joden lastiggevallen in Noorwegen

De Mozaïsche Geloofsgemeenschap in Oslo raadt haar leden aan voorlopig de keppel thuis te laten liggen. Zaterdag nog werd in de straten van Oslo een jood door enkele Arabieren overvallen, en de geloofsgemeenschap raadt daarom haar leden aan voorzichtig op te treden.

Noorwegen telt slechts 1300 joden, maar door de spanningen en de huidige gebeurtenissen in het Midden-Oosten lopen ook zij het gevaar in de klappen te delen. Volgens de krant Vårt Land werd zaterdag nog een jood overvallen door enkele Arabieren in de straten van Oslo. Naar aanleiding daarvan raadt de Mozaïsche Geloofsgemeenschap in Oslo haar leden aan om de keppel thuis te laten, of eventueel te verbergen onder een pet, en geen Hebreeuws meer te spreken in het openbaar. De gemeenschap heeft de laatste tijd ook een aantal bedreigingen ontvangen.

De joodse journaliste Mona Levin verklaarde geschokt te zijn door de mededeling van de Mozaïsche Geloofsgemeenschap. Als reactie zei ze haar davidster te zullen dragen: «We mogen niet verbergen dat we joden zijn. Dat zou betekenen dat we onszelf zouden verraden.»

Ondertussen zag cartoonist Finn Graff zijn kans schoon om in Dagbladet een anti-Israëlische cartoon te laten plaatsen. Op de cartoon is de Israëlische Eerste Minister Ehud Olmert te zien als nazi-commandant in het concentratiekamp van Auschwitz. Het motief is afkomstig uit de film Schindlers List, waar de commandant vanop het balkon een willekeurige jood neerschiet. Voor alle duidelijkheid: dit is dezelfde Finn Graff die amper een half jaar geleden nog verklaarde dat hij over Mohammed geen cartoons durfde te maken uit angst en «uit respect». Wanneer hij echter joden of Israël kan beledigen, of christenen wat dat betreft, heeft hij duidelijk geen last van angst, noch behoefte aan het tonen van enig respect.

Geen opmerkingen: