maandag, maart 26, 2007

Lijst Dedecker ver onder de kiesdrempel

Ook de nieuwe peiling van La Libre Belgique/De Morgen/VTM/RTL TVi plaatst Lijst Dedecker ver onder de kiesdrempel, net iets boven de drempel die Boudewijn Bouckaert zelf aangeduid had als de grens tussen zijn en niet-zijn voor de lijst.

Opiniepeilingen 2004-2007Amper een week na de peiling van De Standaard/VRT publiceert ook La Libre Belgique een peiling die de Lijst Dedecker ver onder de kiesdrempel plaatst. Deze peiling laat weinig hoop op veel kamerzetels voor de lijst, al is het natuurlijk niet uitgesloten dat de lijst in één of andere kieskring toch nog een zetel zou weten binnen te halen. Voorlopig lijkt het grootste effect van Lijst Dedecker vooral te zijn dat ze stemmen (en zetels) weghaalt bij Vlaams Belang, Open Vld en CD&V-N-VA. Grootste profiteur van dit effect: sp.a-SPIRIT, al zullen de aanhangers van Lijst Dedecker dat niet graag lezen.

Opiniepeilingen 2004-2007Voor de twee grootste Vlaamse formaties is de evolutie van de laatste maanden opvallend gelijklopend wanneer de peiling van La Libre Belgique vergeleken wordt met die van De Standaard/VRT: CD&V-N-VA lijkt over een piek gegaan te zijn en zit nu in een lichtjes dalende trend, terwijl Vlaams Belang al langer in een dalende trend zit. Vergeleken met de topnotering van juni verleden jaar is die laatste partij ondertussen al meer dan twee procent gezakt. Het resultaat van vandaag is overigens het slechtste voor die partij sedert de verkiezingen van juni 2004.

Opiniepeilingen 2004-2007sp.a-SPIRIT blijft bij La Libre Belgique stabiel net onder de grens van 20%, maar wanneer alle peilingen sedert juni 2004 op een rijtje gezet worden is er toch sprake van een lichtjes dalende trend. Het is ondertussen toch al een tijdje geleden dat het kartel boven de 20% gescoord heeft. Open Vld is daarentegen duidelijk aan een herstel bezig sedert de zomer van verleden jaar, maar blijft net als sp.a-SPIRIT nog een eindje onder de resultaten van 2004.

Opiniepeilingen 2004-2007Tot slot Groen!. Die partij blijft nu al bijna drie jaar stabiel in een band van 6% tot 8% zitten. Bij de vorige peilingen zat de partij eerder aan de onderkant van die band, terwijl ze nu terug lichtjes naar boven beweegt – misschien een effect van de kleine achteruitgang van sp.a-SPIRIT?

Over de Lijst Dedecker hebben we het reeds gehad: de peiling van La Libre Belgique bevestigt voor die partij het resultaat van De Standaard/VRT, en de vraag is of Jean-Marie Dedecker even tevreden is met deze uitslag als met die van De Standaard/VRT. Het is hoe dan ook duidelijk dat als de lijst er bij blijft dat ze alleen wil opkomen, ze veel werk voor de boeg heeft als ze ook kamerzetels wil halen. Bijkomend probleem voor de lijst is dat er door het verdwijnen van De Stemmenkampioen nu waarschijnlijk geen nieuwe peilingen meer gepubliceerd zullen worden vóór eind mei of begin juni, tenzij…

Geen opmerkingen: