zaterdag, januari 06, 2007

Strategisch inschrijven voor Belgen in het buitenland

Een vraag waar Belgen die in het buitenland wonen op dit ogenblik een antwoord op moeten verzinnen: in welke gemeente willen zij zich laten registreren voor de federale verkiezingen van 2007. Men is immers volledig vrij, en kan dus strategisch kiezen om een zo groot mogelijk effect te bekomen met zijn ene stem.

Eigenlijk zijn er twee dimensies aan deze vraag: de eerste dimensie is die van de politieke strekking (kleur), de tweede die van de taal (Franstalig of Nederlandstalig). Men kan dus door de juiste kieskring te kiezen ervoor proberen zorgen dat een bepaalde partij nog net aan een bijkomende zetel raakt, of net niet meer, men kan proberen de taalverhouding in een kieskring te verschuiven, of een combinatie. En men kan het spel heel sluw spelen…

Beginnen we met de eenvoudigste vraag: als men in een kieskring de taalverhouding wil beïnvloeden, moet men voor Brussel-Halle-Vilvoorde kiezen. Ik acht de kans dat die kieskring nog gesplitst zou worden vóór de volgende federale verkiezingen infinitesimaal klein, maar wil men echt op zeker spelen kiest men natuurlijk best een gemeente uit het Brusselse Gewest. Een ander alternatief is voor één van de Zes te kiezen, omdat elke verkiezing toch ook een beetje een talentelling is, zeker in de faciliteitengemeenten.

De andere vraag is moeilijker te beantwoorden, maar de prognoses van enkele maanden geleden voor de zetelverdeling in de Kamer kunnen toch enkele tips geven. Beginnen we met Groen!, dan is het duidelijk dat de eerste kamerzetels in Antwerpen en Oost-Vlaanderen voor die partij vrij zeker zijn, maar dat de tweede kamerzetel in Antwerpen en de eerste kamerzetel in West-Vlaanderen strijdplaatsen zijn. Voor sp.a-SPIRIT zijn de tweede zetel in Leuven en de vierde in Oost-Vlaanderen strijdplaatsen, terwijl voor VLD-Vivant de vierde kamerzetel in Antwerpen en de tweede in Limburg onder vuur liggen. Voor CD&V-N-VA gaat het dan weer om Antwerpen en Leuven, terwijl Vlaams Belang in bijna elke kieskring een strijdplaats heeft. Brussel-Halle-Vilvoorde is een speciaal geval: omdat de kieskring zo groot is en er zoveel partijen meedingen, moet bijna elke Vlaamse partij er vechten voor de laatste zetel of een eventueel bijkomende zetel.

Een andere factor is Jean-Marie Dedecker. Als hij werkelijk alleen met een eigen partij mee zal doen aan de verkiezingen, zal hij in elke kieskring moeten vechten voor een eerste zetel. Vermoedelijk zijn zijn kansen echter het grootst in West-Vlaanderen, zijn thuisbasis, en Antwerpen. Hetzelfde geldt trouwens voor de N-VA als die partij opnieuw uit het Vlaams Kartel gestoten zou worden.

Tot slot: men kan het allemaal ook sluwer spelen. Indien men bijvoorbeeld vooral geïnteresseerd is in het breken van paars kan men kiezen voor de Naamse kieskring, waar de PS, MR en cdH voor de laatste zetel strijden. Of misschien zelfs nog beter: Henegouwen, waar men met een stem voor het Front National een PS-zetel naar de Franstalige oppositie kan verschuiven. Daarmee wordt het aantal Franstalige kamerzetels binnen de toekomstige federale meerderheid gereduceerd, welke coalitie er ook na de verkiezingen op poten gezet zal worden, en bovendien kan je dan achteraf de Franstaligen aanwrijven dat ook zij een extreem-rechts probleem hebben! Geen twee maar drie vliegen in één klap dus.

Geen opmerkingen: