zondag, december 17, 2006

Verlies voor Kartel, herstel voor Vlaams Belang

Zaterdag bracht De Stemmenkampioen de resultaten van nog maar eens een nieuwe peiling, uitgevoerd na de hereniging van het Vlaamse Kartel van CD&V en N-VA. De resultaten zijn zoals verwacht kon worden: het Vlaams Kartel gaat netto iets achteruit vergeleken met november, terwijl het Vlaams Belang zich herstelt.

De vorige peiling van De Stemmenkampioen dateerde van de week toen Jean-Marie Dedecker lid was van het N-VA, en de CD&V net het kartel opgeblazen had. Opvallendste resultaat van die peiling was de score van 15,1% voor de N-VA, waarmee de partij zelfs VLD-Vivant achter zich liet. Het is echter duidelijk dat die resultaten vandaag niet meer geldig zijn, en daarom voerde De Stemmenkampioen een nieuwe peiling uit om na te gaan hoe de kaarten nu liggen in het Vlaamse politieke landschap.

Voor de twee grootste formaties is het verdict duidelijk: de enorme winst voor CD&V en N-VA is verdwenen als sneeuw voor de zon, en het kartel eindigt zelfs op zijn op één na slechtste score ooit bij De Stemmenkampioen. Alleen in de allereerste peiling van mei 2005, anderhalf jaar geleden dus, deed het kartel het nog slechter. Een groot deel van die winst gaat naar Vlaams Belang-VLOTT, dat zich herstelt naar het niveau van september en oktober. Hiermee is duidelijk dat het Vlaams Belang bij het panel van De Stemmenkampioen terug de grootste partij in Vlaanderen is geworden, waarschijnlijk zelfs met een enige marge.

Ook de paarse partijen weten zich te herstellen: zowel sp.a-SPIRIT als VLD-Vivant tekenen een lichte winst op vergeleken met de vorige peiling, en samen komen ze weer boven de drempel van de 30%. Dat neemt niet weg dat het peil waarop VLD-Vivant zich vandaag beweegt allesbehalve geruststellend kan genoemd worden, en dat de score nog altijd één van de slechtste is sedert de vorige regionale verkiezingen.

Ook Groen! kent een lichte winst, maar blijft zich in een smalle band tussen de 6 en de 7% bewegen. Veel meer dan een statistische schommelingen is de winst waarschijnlijk niet, maar ook hier is er absoluut geen reden om op de lauweren te gaan rusten.

Wat betekenen de resultaten van deze peiling? Voor Groen!, VLD-Vivant en sp.a-SPIRIT zijn de wijzigingen te klein om er veel conclusies uit te trekken. Voor CD&V en N-VA is het echter duidelijk dat het buitensmijten van Jean-Marie Dedecker en de hele opvoering rond het opblazen en weer samensmeden van het kartel voor schade heeft gezorgd. Ik sluit niet uit dat dit uiteindelijk het kantelmoment van het kartel zal geweest zijn, en dat het kartel in mei of juni volgende jaar de morele verliezer van de federale verkiezingen zal worden. Het blazoen van Yves Leterme is door deze affaire geschonden, en ook de N-VA heeft nu de «perceptie» tegen.

Zoals verwacht is het het Vlaams Belang dat met de winst gaat lopen, maar die partij is beter maar niet al te zeker van haar stuk. Het aantal onbeslisten is in deze peiling terug gestegen, en het valt niet uit te sluiten dat een aantal van de panelleden, die vandaag aangeven voor het Vlaams Belang te stemmen, overlopen zodra Jean-Marie Dedecker en Boudewijn Bouckaert een nieuwe partij op poten gezet krijgen. Als we de resultaten van De Stemmenkampioen mogen geloven, heeft een Cassandra-project vandaag de mogelijkheid om zo'n 10% van de kiezers te verzamelen. Het Vlaams Belang kreeg verleden week een tweede kans om Jean-Marie Dedecker op één of andere manier aan zich te binden, en als de partij verder wil uitgroeien tot Vlaanderens grootste partij, is het van belang dat ze ook deze kans niet laten schieten.

Geen opmerkingen: