dinsdag, december 19, 2006

Is de peiling van La Libre Belgique betrouwbaar?

Maandag kwam de laatste peiling voor dit jaar uit: de driemaandelijks partijbarometer van La Libre Belgique, De Morgen, VTM en RTL TVi. Ook voor deze peiling is het zeer de vraag wat ze eigenlijk waard is, toch wat het Vlaamse luik betreft, want de peiling werd afgenomen deels vóór de breuk van het kartel van CD&V en N-VA, deels tijdens de breuk, en deels na de breuk. De resultaten moeten deze keer dus nog meer dan anders met een korrel zout genomen worden.

Het is eigenlijk merkwaardig dat een bureau dat zichzelf serieus neemt geen rekening kan of wil houden met politieke gebeurtenissen die toch grote schokgolven veroorzaken en daarmee hun invloed hebben op de partijvoorkeuren van de kiezers. Nog merkwaardiger is dat een krant als De Morgen, die telkens snoeft hoe onprofessioneel De Stemmenkampioen wel niet is, de resultaten van deze peiling zonder enige kanttekening publiceert als de ultieme waarheid. Zo gebeten om iets te correct weten is men blijkbaar niet op die redactie

Volgens deze peiling gaat CD&V-N-VA dus lichtjes vooruit tegenover de vorige peiling, en daarmee bereikt het kartel de hoogste score ooit bij La Libre Belgique. Het Vlaams Belang gaat dan weer achteruit, en zit nu ongeveer 2% lager dan de peiling van juni. Het is van maart 2005 geleden dat die partij nog zo laag scoorde, maar anderzijds blijft de partij nu al twee jaar schommelen binnen een band van zo'n 2%, iets minder dan de foutenmarge dus. Voor CD&V-N-VA echter is er sprake van een duidelijke stijging van zo'n 5% verspreid over diezelfde twee jaar.

sp.a-SPIRIT maakt een lichte winst vergeleken met verleden keer, maar globaal lijkt het erop dat het kartel stabiel vlak onder of op de 20% zit. VLD-Vivant dan weer herstelt zich lichtjes van de slechte score van verleden keer, maar meer dan een bevestiging van de val van toen is dit eigenlijk niet. Opvallend is dat de scores van de paarse partijen vrijwel identiek zijn aan die van de twee recente peilingen van De Standaard/VRT.

Groen! zakt verder door en verliest nu tegenover de peiling van voor de zomer 1,5%. In de loop van drie peilingen is de partij van de bovenkant van een band van ongeveer 1,5% getuimeld naar de onderkant ervan. De partij scoort nu in geen enkele peiling nog meer dan 7%, en tenzij dit alleen maar een statistische schommeling is lonkt de kiesdrempel.

Geen opmerkingen: