zaterdag, april 01, 2006

De ene peiling is de andere niet (bis)

Begin deze week publiceerden La Libre Belgique, De Morgen, VTM, en RTL-TVi hun zevende opiniepeiling sedert de verkiezingen van juni 2004. Van een achteruitgang van het Vlaams Belang is er bij hen alvast geen sprake.

Samen met de andere opiniepeilingen betekent dit dat er nu al 24 opiniepeilingen gepubliceerd zijn sedert de vorige verkiezingen, met zestien daarvan «klassieke» peilingen. Het is wel zo dat de laatste peiling van Le Soir en RTBfondertussen al bijna een half jaar oud is. In de gemiddelden op de grafieken hieronder laat ik daarom het gewicht van die peiling langzaam dalen. Vandaag bedraagt het gewicht van de laatste peiling ongeveer de helft van de anderen.

Zoals reeds gezegd is er in deze peiling van een achteruitgang van het Vlaams Belang geen sprake. Ook het Vlaams Kartel van CD&V en N-VA gaat in deze peiling lichtjes vooruit. Gemiddeld liggen de twee formaties nu vier procent uit mekaar, wat doet vermoeden dat het Vlaams Belang net iets groter is dan CD&V. Tegenover de laatste verkiezingen gaat het Vlaams Kartel er sterk op vooruit, maar vergeleken met de opiniepeilingen van vlak voor die verkiezingen staat de partij op een klein verlies. Bij het Vlaams Belang is het anders: die partij gaat er lichtjes op vooruit sedert de laatste verkiezingen, maar sterk tegenover de laatste peilingen voor die verkiezingen.

sp.a/SPIRIT daalt in deze peiling lichtjes, terwijl de VLD ter plaatse blijft trappelen. Gemiddeld liggen beide partijen rond de 19%, een licht verkies tegenover de laatste verkiezingen, maar voor sp.a/SPIRIT betekent dit wel een sterk verlies tegenover de laatste peilingen vlak ervoor. Beide partijen zijn de laatste tijd zeer stabiel in de klassieke peilingen, terwijl ze bij De Stemmenkampioen een sterke achteruitgang kennen. Ook deze peiling volgt dus het patroon van De Stemmenkampioen niet.

Bij La Libre Belgique is er geen vooruitgang voor Groen!, doch een kleine achteruitgang. Gemiddeld blijft de partij op op 7,4% hangen, tegenover een verkiezingsuitslag van 7,6%. De schommelingen voor deze partij zijn in absolute termen uiterst miniem en zeker niet significant, maar voor een partij die zo dicht bij de kiesdrempel zit kunnen de gevolgen van die kleine schommelingen enorm groot zijn in de zetelverdeling. Tegenover de laatste peilingen voor de laatste verkiezingen gaat de partij er wel stevig op vooruit.

Plaatsen we dan ten slotte even alle partijen tegenover mekaar. De twee grootste formaties CD&V-N-VA en Vlaams Belang lijken in een lichtjes dalende trend te zitten, terwijl sp.a-SPIRIT en VLD aan een lichte klim bezig zijn. De twee laatste partijen zijn echter duidelijk aan mekaar gewaagd. Groen! is duidelijk de kleinste partij in het politieke landschap, en de laatste tijd aan een voorzichtige klim bezig.

Geen opmerkingen: