donderdag, november 03, 2005

Socialisme toch niet zo gezellig

Willy Claes maakt vandaag in een interview in De Standaard dezelfde analyse als die hier een paar dagen geleden al te lezen stond: als de bevolking vandaag niet wil weten van het Generatiepact, is dat in grote mate te wijten aan de goed-nieuwsshow die paars de voorbije jaren heeft opgevoerd.

Het valt zelden voor dat ik het eens ben met Willy Claes, maar wanneer hij mij gelijk geeft, kan ik natuurlijk niet anders. Zo zegt hij dat hij begrijpt dat de bevolking niet van het Generatiepact wil weten omdat het er gewoonweg niet op voorbereid is, hoe noodzakelijk dat Generatiepact ook moge wezen. De schuld hiervoor legt hij bij de paarse partijen, en noemt daarbij Steve Stevaert bij naam. Of toch niet, want «de communicatiespecialisten hebben ons misleid». Ach ja.

Ook bij Bart Sturtewagen lijkt het stilaan te gaan dagen. In zijn commentaarstuk van vandaag verwijst ook hij naar de verantwoordelijkheid van de sp.a, en Steve Stevaert in het bijzonder, maar in zijn laatste zinnen gaat hij toch nogal kort door de bocht. Volgens hem had Stevaert zijn populariteit en geloofwaardigheid moeten gebruiken om de bevolking de mentale bocht te doen maken. De vraag is hoe populair Stevaert zou geweest zijn was hij niet zo een «gezellige» socialist geweest. Helemaal hilarisch wordt het waar Sturtewagen Freya van den Bossche wil voorstellen als één van de leiders die Stevaert zou kunnen vervangen qua populariteit en geloofwaardigheid. Populair is ze zeker, vooral bij een deel van de pers, maar zouden er in Vlaanderen veel mensen rondlopen die haar werkelijk ernstig nemen? Anderzijds is het wel zo dat Freya van den Bossche op dit ogenblik de meest bekwame minister in de federale regering is waarover de sp.a beschikt, maar dat zegt meer over de miserabele toestand waarin de sp.a zich vandaag bevindt, dan over de kwaliteiten van Van den Bossche.

Geen opmerkingen: