woensdag, november 30, 2005

Open Warandedeur

Verleden vrijdag was het voorpaginanieuws bij De Standaard: een denkgroep die samenkomt «In de Warande» in Brussel is tot de conclusie gekomen dat het mét België niet meer gaat, en dus zonder zal moeten. Het gebeurt niet alle dagen dat een ingestampte open deur de krantenkoppen haalt. Als morgen het KMI het in haar hoofd haalt een persmededeling te verspreiden waarin het stelt dat de zon in het Oosten opkomt, gaan ze dan in Groot-Bijgaarden opnieuw het grootste lettertype uit de kast halen om het op de voorpagina te zetten?

Laten we immers intellectueel een beetje eerlijk blijven: dat België voor Vlaanderen alleen maar nadelen inhoudt was al langer bekend. Kijk maar naar het Vlaams Belang, volgens diezelfde krant een dag later de partij van de arbeiders en de kleine man, en met zoals iedereen wel weet een partijleiding waar tekenen van intelligentie met een microscoop gezocht moet worden, ja toch? Wel, zelfs bij die partij dus wisten ze het al meer dan twintig jaar geleden. Kom me dus niet vertellen dat de redactie van onze kwaliteitskrant pas verleden week het licht zou gezien hebben. Of nog steeds niet gezien zou hebben.

Ik wil hier trouwens van de gelegenheid gebruik maken om een misverstand over De Standaard uit de weg te ruimen. In de jaren negentig verwijderde de krant immers het AVV-VVK-symbool van haar voorpagina, en menig flamingant doet daar nog steeds verzuurd over. Achter die beslissing gaat nochtans niets meer schuil dan dat plaats nu eenmaal kostbaar is, zeker op de eerste pagina, en dan kan men het zich niet veroorloven plaats te verspillen aan allerlei vanzelfsprekendheden. Die plaats is immers beter besteed aan artikels met nieuws. Vind ik toch.

(Oorspronkelijk verschenen bij Diogenes)

Geen opmerkingen: