zondag, december 09, 2007

Peiling De Standaard/VRT: vrijwel geen beweging

Alle Vlaamse peilingen sedert 2006Vrijdagavond gaven De Standaard en de VRT de resultaten van een nieuwe peiling vrij, amper een maand na de vorige. Veel verrassingen bevatte de peiling niet: de resultaten waren immers nagenoeg identiek aan die van een maand geleden.

Alle Vlaamse peilingen sedert 2006 (15-35%)Het Vlaams Kartel van CD&V en N-VA blijft comfortabel op hetzelfde niveau van ongeveer dertig procent zitten. Yves Leterme mag dan mislukt zijn als formateur, zijn kartel blijft afgetekend de grootste formatie van Vlaanderen en verliest voorlopig in de peilingen nog geen aanhang. Ook onderhandelingspartner Open Vld blijft het goed doen met opnieuw een score net boven de twintig procent.

Vlaams Belang en sp.a-SPIRIT strijden bij deze peiler om de derde plaats: beide partijen halen nagenoeg hetzelfde resultaat, wat vergeleken met de verkiezingsuitslag van 10 juni een belangrijke achteruitgang voor het Vlaams Belang betekent. De laatste peiling van La Libre Belgique gaf een heel andere beweging voor deze partij, maar De Standaard en de VRT houden voorlopig blijkbaar voet bij stuk.

Alle Vlaamse peilingen sedert 2006 (0-10%)Ook voor Lijst Dedecker houden De Standaard en de VRT voet bij stuk: opnieuw rapporteren ze een resultaat van ongeveer tien procent voor die partij, een significante vooruitgang vergeleken met 10 juni. Deze goede uitslag zal ongetwijfeld één van de redenen zijn waarom Jean-Marie Dedecker deze dagen zo hardnekkig pleit voor nieuwe verkiezingen. La Libre Belgique gaf overigens voor deze partij ook een vooruitgang weer, maar niet zo groot. Groen! ten slotte gaat weer achteruit, richting kiesdrempel.

Er is overigens iets merkwaardigs aan de hand met deze peiling, die ook de houding van de ondervraagden tegenover de toekomst van België onderzocht: slechts 10% van de Vlamingen wil België doen barsten, terwijl ruim 15% voor de separatistische partij Vlaams Belang stemt, ongeveer 10% voor Lijst Dedecker en zo'n 6% voor de N-VA. Samen maakt dat meer dan 30% Vlamingen die voor separatistische partijen stemmen, maar minder dan een derde daarvan wil dus ook effectief dat België verdwijnt. Betekent dit dat de overige twee derden dringend eens het programma van de partij van hun voorkeur moeten nalezen, dat ze al bij al zo weinig gehecht zijn aan België wanneer puntje bij paaltje komt dat ze liever separatistisch rechts dan belgicistisch links stemmen, of zou het kunnen dat er hier sprake is van geknoei? Tien procent separatisten is overigens al jarenlang een dogma waar belgicistische politicologen aan blijven vasthouden, hoewel ettelijke –door hen weliswaar onwetenschappelijk verklaarde– peilingen al jarenlang een heel ander resultaat weergeven.

Bijlage: Alle Vlaamse peilingen sedert 2006 (PDF)

Geen opmerkingen: