zondag, mei 13, 2007

Open Vld: Provincie Leuven en Brussel-Halle-Vilvoorde?

Provincies Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven bij de Open VldPijnlijk: de verkiezingssite van Open Vld vraagt de bezoeker in welke provincie hij woont, maar Vlaams-Brabant komt niet in het lijstje voor. Blijkbaar zit men zelfs bij de Open Vld serieus in de knoop met de Belgische staatsconstructie. Merkwaardig hoe een partij die door de Belgische warboel er niet meer in slaagt het onderscheid te maken tussen provincies en kieskringen toch nog straffe uitspraken wil doen over staatshervormingen en separatisme.

Als deze flater al één ding duidelijk maakt, dan wel dat de Vlamingen niet op de Open Vld hoeven te rekenen om bij de komende communautaire onderhandelingen hun belangen te verdedigen of te vrijwaren. Dat wil zeggen, als er nog Vlamingen (of flamingante Belgen) rondliepen die in die illusie verkeerden. Het is immers correct dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat de kieskringen zouden samenvallen met de provincies, maar zoals bekend bestaat er zoiets als de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, en in het bijzonder Franstaligen in Halle-Vilvoorde die zich niet willen neerleggen bij het feit dat zij in Vlaanderen wonen. Had men bij de Open Vld ook maar enige gevoeligheid gehad op dat punt, zou men zulke fout niet eens kúnnen maken hebben. Dat dit echter wel kan, en dan nog wel onder een partijvoorzitter die ooit nog zijn carrière begonnen is bij de Volksunie, zegt veel. Heel veel.

Tenzij natuurlijk. Ik heb het partijprogramma van de Open Vld nog niet volledig nagelezen, maar misschien zitten ze in de Melsensstraat wel met een wit konijn in hun hoed om het probleem-Brussel-Halle-Vilvoorde eens en voor goed op te lossen? Als je van de provincies geen kieskringen kan maken, maak dan van de kieskringen provincies. Dat ze daar nog niet eerder aan gedacht hebben! Gedaan dus met de provincie Vlaams-Brabant, leve de provincies Leuven en Halle-Vilvoorde. Wie gaat daar tegen zijn? De sp.a van Louis Tobback uit Leuven? Of de CD&V van Jean-Luc Dehaene uit Vilvoorde? En Halle-Vilvoorde wordt dan een eigen kieskring met apparentering met Brussel, net zoals Waals-Brabant. Dat de flamingante anti-Belgen dan maar eens komen bewijzen dat ongrondwettelijk zou zijn!

Geen opmerkingen: