donderdag, augustus 18, 2005

«‘Jongen’ sterft tijdens maken van bom»

Volgens De Standaard stierf gisteren een «jongen» tijdens het maken van een bom in Grorud, een wijk van Oslo. Een beetje informatie over de achtergrond van de «jongen» en de omstandigheden van de ontploffing geven het bericht mischien toch wel een ander kleurtje.

In totaal waren vijf personen aanwezig in het huurappartement toen de bom ontplofte. Allereerst is er de zeventienjarige jongen die bij de ontploffing omkwam. Hij heeft de Noorse nationaliteit, maar is van Syrische afkomst. Zijn negentienjarige broer raakte zwaargewond, en moest naar het ziekenhuis van Ullevål gevoerd worden voor onmiddellijke operatie. Verder was er een twintigjarige vriend van de twee broers, van Pakistaanse afkomst, al beweert zijn advocaat vanavond dat hij op het ogenblik van de ontploffing niet aanwezig was. Hij zou namelijk buiten geweest zijn om een sigaret te roken. Ten slotte waren ook de twee vriendinnetjes van de broers in het appartement, beiden Noors. Aangezien zij wat verder weg van de twee broers pizza zaten te eten, raakten zij slechts lichtgewond bij de ontploffing.

De «jongen» die omkwam bij de ontploffing was echter niet bepaald een onbekende bij de politie. Verleden jaar werd hij veroordeeld voor 17 strafbare feiten, waaronder een gewelddadige overval op een superette in Romsås, geweld tegen een werknemer van de kinderbescherming, bedreigingen, geweld tegen personen, bezit van hasj, autodiefstal en geweld tegen een vrouwelijke gevangenisbewaakster. Tijdens zijn gevangenschap zou hij een beker met urine en water naar de bewaakster hebben gesmeten, waardoor zij de inhoud in haar ogen, mond en op haar kleding kreeg. Zijn negentienjarige broer zou dan weer iemand neergestoken hebben met een keukenmes.

Op hun palmares staat ook het opblazen van bankautomaten, en dat zou meteen ook het motief zijn. Concreet zouden zij de bom gemaakt hebben om de nieuwe biljetautomaten van Oslo Sporveier, het openbaar vervoer in Oslo, te kunnen kraken. Oslo Sporveier liet al weten dat het de laatste tijd ondervonden heeft dat meerdere automaten vernield werden. Bovendien meldden buren dat ze de laatste tijd al vaker opgeschrikt werden door ontploffingen, maar dan wel buiten. Eén van de buren van de «jongens» vertelde alvast aan Aftenposten dat hij eigenlijk al lang een ongeluk als dat van gisteren verwachtte. Andere buren wouden dan weer geen verklaringen afleggen aan journalisten, omdat zij vreesden dat de broers bestempeld zouden worden als terroristen. Het is inderdaad al ver gekomen als twee criminele broers niet meer rustig in hun appartementje mogen experimenten met het maken van bommen zonder dat ze zo een stempel opgedrukt krijgen!

Maar goed, gisteren is dus een «jongen» omgekomen tijdens het maken van een bom. Van terrorisme is er waarschijnlijk geen sprake, ook al werd in eerste instantie even de Noorse Veiligheidsdienst PST ingeschakeld. Maar dat de «jongen» niet bepaald een nazaat van de vikingen was, en volgens zijn strafbaar ook niet echt een lieverdje, is blijkbaar van geen tel wanneer «neutraal en kwaliteitsvol» over het voorval bericht moet worden. Het contrast met de Noorse media, waar een kat wel degelijk een kat genoemd wordt, is in ieder geval groot.

Geen opmerkingen: