maandag, augustus 22, 2005

Groen! en de vogelgriep

Groen! eist bij monde van Jef Tavernier dat Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) maatregelen neemt tegen de vogelgriep, en meer concreet dat hij een landelijke voorraad antivirale middelen inslaat. Maar hoe consequent is die partij met zichzelf minder dan een maand na haar noodkreet ten gunste van de homeopathie?

Jef Tavernier heeft natuurlijk gelijk: de Belgische overheid is wat de vogelgriep betreft misdadig traag in haar reactie. Je zou warempel beginnen denken dat de federale regering hier dezelfde strategie probeert toe te passen als tegen het moslimfundamentalisme: wil je vrede, doe dan of je neus bloedt zolang je niet openlijk aangevallen wordt. Ik vrees echter dat het H5N1-virus zich niet onder de indruk zal laten brengen door een appeasement-politiek.

Anderzijds is de persmededeling van Groen! merkwaardig in die zin dat de partij met geen woord rept over homeopathische middeltjes. Blijkbaar verwacht de partij, als het erop aankomt, toch alle heil van de farmaceutische industrie in de vorm van antivirale geneesmiddelen, alhoewel ze anders steeds op de barrikaden staat voor de homeopathie. Een beetje een gezworen atheist die op zijn sterfbed er toch maar gauw nog even de priester bij laat halen dus. Er is nochtans geen gebrek aan homeopathische middeltjes tegen griep, zowel preventief als na een uitbraak. Om de partij even te citeren:
Eén op de drie Belgen gebruikt homeopathie en voelt zich daar goed bij. Alternatieve verzorging valt dikwijls goedkoper uit voor patiënt en voor de overheid.
Het is dan ook onbegrijpelijk dat Groen! minister Demotte niet aanmaant om ergens in het buitenland een flesje in te kopen om de weerstand tegen de griep te verhogen, en de bronnen van Spa tijdelijk te nationaliseren om het middeltje drie miljoen maal te verdunnen. Op die manier kan men alvast bij één op drie Belgen met een bijzonder krachtig middel de weerstand tegen griep opdrijven, en dit zou ongetwijfeld goedkoper zijn, zowel voor de patiënt als voor de overheid, dan een aankoop van die dure antivirale middelen. Meer dan drie miljoen quasi volledig immune Belgen zouden trouwens de verspreiding van griep in het land in grote mate kunnen vertragen, en daardoor ook de sceptici kunnen beschermen. En moest iemand dan toch nog griep opdoen –het lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk– dan kan hij of zij natuurlijk terecht bij o.m. A. Vogel voor een Influasan-kuur. Ja toch? Het dappere België zou hiermee trouwens geschiedenis kunnen schrijven door eens en voor goed aan te tonen dat homeopathie wel degelijk werkt en niet zomaar een moderne vorm voor kwakzalverij is. Of een grote kans maken om collectief een Darwin Award voor 2005 in de wacht te slepen…

Geen opmerkingen: