donderdag, mei 26, 2005

VB6015

Het Vlaams Belang/Jurgen Verstrepen starten met VB6015. Dat ze met digitale radio starten verbaast mij niet, wel dat het zo lang geduurd heeft.

Jurgen Verstrepen spiegelt zich al lang aan wat er in de VS op radiogebied gebeurt: het hele concept van Zwart/Wit is niet meer dan een doorslag van wat nogal wat commentatoren aan de overkant van de plas al jaren deden voor Jurgen Verstrepen er in Vlaanderen mee begon. Die uitzendingen worden in de VS trouwens ook al lang via internet verspreid, wat meteen het publiek enorm vergroot omdat men dan zélf kan kiezen wanneer men naar de uitzending luistert. Het enige verwonderlijke aan het nieuws van vandaag is dus eigenlijk dat VB6015 pas nu van start gaat.

LVB is eerder kritisch over het initiatief, vooral dan wat de naam betreft. Ik denk dat het weinig verschil maakt of de radio VB6015 of ZW6015 heet, want iedereen in Vlaanderen weet dat wat radio betreft, Zwart/Wit, Jurgen Verstrepen en Vlaams Belang quasi-synoniemen zijn. Anderzijds denk ik dat VB6015 wel degelijk een partijzender zal zijn, meer dan een BV-zender, ook al zal Jurgen Verstrepen wat ruimte krijgen om af en toe wat buiten de lijntjes te kleuren, zoals hij dat op zijn blog ook mag doen (stel je voor dat hij lid van de VLD was!). Bovendien bestaat er geen twijfel over dat er wel degelijk een groot doelpubliek voor een partijzender bestaat (een kwart van de kiezers), die bij de openbare omroep uitdrukkelijk niet aan hun trekken mógen komen.

En met dat laatste zijn we meteen aanbelandt bij de vraag die misschien toch ook gesteld moet worden: hoe komt dat een partij zich genoodzaakt ziet via DRM en internet eigen radioprogramma's te maken? Vroeger waren er uitzendingen door derden, maar die moesten uit de ether omdat ze een «stijlbreuk» vormden en omdat de uitzendingen van het Vlaams Blok af en toe boze reacties uitlokten. Of toch zoiets. Hoe dan ook, vandaag de dag kan geen enkele politicus of partij nog in de ether komen zonder dat die onmiddellijk in de juiste richting «geduid» kan worden, iets waar niet alleen het Vlaams Belang maar ook CD&V en N-VA regelmatig last van hebben. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het niet VLD, sp.a, Spirit of Groen! zijn die hier de spits afbijten. Geert Bourgeois, de Vlaams media-minister, zou daar misschien toch eens diep over moeten nadenken.

Geen opmerkingen: