donderdag, april 28, 2005

Brussel-Halle-Vilvoorde: Quousque tandem? (31)

De federale regering heeft zich een week tijd gekocht. De vraag is: ten koste van wat? Het is immers duidelijk dat VLD en sp.a zich met een kluitje in het riet hebben laten sturen, en dat de onmacht van CD&V en N-VA nog maar eens aangetoond is. Winnaars van dit alles: de Franstaligen (nog maar eens een weekje gewonnen en de Vlaamse partijen weer onderling verdeeld), en het Vlaams Belang natuurlijk. Vroeg of laat zullen de Vlaamse partijen daarvoor de rekening gepresenteerd krijgen.

Wat is er gisteren gebeurd? Paars heeft «keihard onderhandeld». Erg lang hebben die onderhandelingen niet geduurd: als ik goed gerekend heb een stuk of vijf uur (van acht uur tot één uur). Ik denk dat professor grondwettelijk recht Johan vande Lanotte niet onder de indruk zou zijn indien één van zijn studentjes op het examen zou verkondigen dat hij de cursus op vijf uur tijd «keihard» gestudeerd heeft. Na «onverwijld» alweer een nieuwe betekenis die Vandale zal moeten opnemen in de volgende uitgave...

Het resultaat van die onderhandelingen is nog het meest verrassend. Neen, er is geen oplossing. Meer zelfs, er is nog niet eens een begin van een oplossing. Maar de sfeer was positief! Natuurlijk was die positief — de Franstaligen zullen er wel alles aan gedaan hebben om de Vlamingen de indruk te geven dat er iets te onderhandelen valt, zodat ze de stemming nog maar eens weekje konden uitstel. Paris vaut bien une messe, en voor de Franstaligen was het al bij al slechts een kleine moeite om een paar uur vriendelijk te glimlachen naar de kopstukken van sp.a en VLD (alhoewel). Het zou me zelfs niet verbazen als Didier Reynders er voor de gelegenheid zijn gitaar zou bij gehaald hebben om rond het open haardvuur «Vrolijke, vrolijke vrienden» te zingen. Enige spelbreker in het gezelschap moet Olivier Maingain geweest zijn, die vond dat de Vlamingen te unilateraal waren.

En zijn reactie vertelt eigenlijk heel veel: «De Vlaamse partijen zijn niet bereid om werkelijk tegemoet te komen aan de Franstalige verwachtingen.» Maar er wordt dus gesproken over allerlei Vlaamse toegevingen. Zo is het ook merkwaardig hoe verslag wordt uitgebracht over de verschillende pistes die besproken worden, en waar te lezen valt dat er ook oplossingen besproken worden die... «onbespreekbaar voor Vlaanderen» zijn. Waaruit ik tussen de lijnen opmaak dat Vlaanderen dus niet vertegenwoordigd is op die besprekingen, wel?

Geen opmerkingen: