zaterdag, oktober 30, 2004

Na het zomeruur ook de zomereuro?

Deze nacht komt er weer een eind aan de jaarlijkse oefening opgelegd zelfbedrog: het zomeruur. Ooit, in een verre toekomst, zal men zich afvragen wat de mensheid toch bezielde om tot in de 21ste eeuw dit onding in stand te houden.

Of het zomeruur een positief of een negatief effect heeft, daar kan men, als men wil, urenlang en zelfs dagenlang over redetwisten. Fundamenteler is of het zomeruur wel de oplossing is, zelfs als het een positief effect zou hebben. Kort samengevat komt het zomeruur erop neer dat we allemaal doen alsof de klok een uur later is dan ze feitelijk is, dat we dus een uur vroeger opstaan dan we anders zouden doen, en er vervolgens plezier in scheppen dat de zon schijnbaar een uur later ondergaat.

Nochtans zijn er voldoende mensen te vinden die voorstander zijn van het zomeruur. Er waren er in ieder geval genoeg om het zomeruur in te voeren over heel Europa. Maar als het zomeruur de oplossing is, waarom dan ook niet de zomereuro invoeren? Elk jaar vermenigvuldigen we tijdens de zomer de euro met duizend. Op die manier kunnen we onszelf voorhouden dat we veel geld hebben, ja, iedereen kan zich gedurende een goed half jaar zelfs multi-euromiljonair wanen. Dat de prijzen even zo goed duizend keer hoger zijn, zal de pret niet kunnen verstoren, want wie veel geld heeft, kan ook veel geld uitgeven. En met een bevolking die voor 100% uit euromiljonairen bestaat hoeft er over armoede niet meer gezanikt worden, toch?

Alle gekheid op een stokje, het zomeruur is een onding. Als mijn buurman 's avonds een uur langer van de zon wil genieten, heb ik er geen enkel probleem mee dat hij 's morgens om zes uur opstaat en zichzelf wijsmaakt dat het eigenlijk al zeven uur is. Als de overheid dit ook wenst te stimuleren, dan mogen ze voor mijn part zelfs bij wet vastleggen dat werknemers in de zomer het recht (en dus niet de plicht, zoals nu) hebben een uur vroeger te beginnen en een uur vroeger te stoppen. Ze mogen zelfs de radio- en TV-programmatie een uur verschuiven. Maar waarom politici, die zich bij andere gelegenheden maar al te graag het etiket «rationeel» opplakken, het jaarlijkse verplichte rondje zelfbedrog nog niet hebben afgeschaft, is me volkomen een raadsel.

Overigens komt het winteruur in Oslo nagenoeg overeen met de zonnetijd (en je merkt dat ook), in tegenstelling tot Brussel waar men er ongeveer drie kwartier naast zit. Brussel zou dus beter aansluiten bij GMT, en in de zomer de klok maar liefst zeven kwartier laten voorlopen is al helemaal te gek voor woorden.

Geen opmerkingen: