maandag, juni 09, 2008

Peiling Vers l'Avenir: bevestiging winst cdH en verlies MR

Alle Franstalige peilingen sedert 2006Het is duidelijk hoogseizoen voor de peilers: na Het Laatste Nieuws publiceert nu ook Vers l'Avenir de resultaten van een peiling, en de komende weken mogen we nog nieuwe peiling van De Standaard/VRT en La Libre Belgique verwachten. Deze peiling bevestigt in ieder geval grotendeels de trends die eerder dit jaar al opgemeten werden, ook door de andere peilers.

Alle Franstalige peilingen sedert 2006 (24-36%)Wat de twee grootste partijen betreft pakt de krant uit met de titel dat de PS terug het leiderschap in Franstalig België overneemt van de MR. Dat is misschien toch iets te kort door de bocht: statistisch gezien staan de twee partijen op gelijke hoogte. Dit betekent wel dat deze peiling de achteruitgang van de MR bevestigt, terwijl de PS de score van de laatste verkiezingen nog steeds niet evenaart. De resultaten voor beide partijen zijn in overeenstemming met wat de andere peilers eerder al lieten zien.

Alle Franstalige peilingen sedert 2006 (8-22%)Bij de cdH zullen de resultaten van deze peiling zeker met enthousiasme gelezen worden: ze bevestigt immers dat de partij er stevig op vooruit gaat vergeleken met de laatste verkiezingen, voorlopig een winst van ongeveer vijf procent. Deze trend is in ieder geval in overeenstemming met wat de andere peilers eerder al suggereerden. Ook voor de Ecolo bevestigt deze peiling wat andere peilers al registreerden: die partij lijkt een beetje over een top gegaan te zijn, en stabiliseert zich nu op een lichte winst tegenover de laatste verkiezingen.

Alle Franstalige peilingen sedert 2006 (0-10%) Tot slot de resultaten voor het Front National. De partij komt opnieuw net boven de kiesdrempel uit, maar echt gerust kan die partij er voorlopig toch nog niet in zijn. Ook hier zijn de resultaten in overeenstemming met wat andere peilers al aantoonden.

Bijlage: Alle Franstalige peilingen sedert 2006 (PDF)

Geen opmerkingen: