zaterdag, september 10, 2005

Franstaligen blijven niets vragen

Nadat het beruchte Marshall-plan verleden week al uitgebreid illustreerde hoe de Franstaligen «niets vragen», duikt nu ook Francorchamps opnieuw op.

Ook deze keer vragen de Franstaligen dus niets, maar de Waalse Minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) klaagt wel dat de federale regering te weinig middelen vrijmaakt voor de Grote Prijs van België Formule 1. Om er een getal op te plakken, twee miljoen euro, hetzelfde bedrag dat de Franstaligen in juni ook al niet vroegen. Zijn we eventjes vriendelijk en gebruiken we een 60/40-verdeelsleutel voor de belastingsopbrengsten, betekent dat dus dat de Vlamingen zonder te vragen 1,2 miljoen euro zouden moeten stoppen in een evenement waar ze verder weinig uitstaans mee hebben. Marcourt brengt voor dat laatste trouwens zelf het bewijs aan, want als het «federale» geld er niet komt, overweegt hij het hele zaakje om te dopen tot de Grand Prix de Wallonie. Als hij daarvoor maar niet op het matje geroepen zal worden in Laken! (Al ben ik er wat dat betreft nogal gerust in.)

Ik zou Marcourt willen aanraden om zijn plan ook werkelijk uit te voeren, als dat betekent dat Vlaanderen (en dus ook de federale overheid) nooit meer zullen moeten bijspringen om de financiële putten van Spa-Francorchamps te helpen delven. Want Marcourt beweert wel dat het evenement voor belangrijke fiscale inkomsten zou zorgen, maar hoe groot die precies zijn –groter dan twee miljoen?– laat Marcourt natuurlijk na te vermelden. En dan de uitstraling voor België natuurlijk, maar als die uitstraling werkelijk zo belangrijk is, waarom aarzelt de Waalse regering dan om het evenement om te dopen in het kader van haar Marshall-plan? Als dat geen idee is!

Geen opmerkingen: