zaterdag, mei 21, 2005

Brussel-Halle-Vilvoorde: Quousque tandem? (40)

Door het B-H-V-debâcle zal het nu —jammer genoeg— mogelijk zijn de strategie die Mark Grammens en Marc Platel een tijdje geleden voorstelden uit te proberen. De burgemeesters zitten ondertussen met een juridisch vacuüm geplaagd.

De strategie die Mark Grammens en Marc Platel voorstelden bestond eruit het probleem van Brussel-Halle-Vilvoorde te laten sudderen tot de verkiezingen van 2007. Aangezien sp.a, Spirit en VLD de kieskring nu niet willen splitsen ten koste van de federale regering, zullen we kunnen zien of hun strategie dan wel zal werken. Er zijn ondertussen wel al stemmen opgegaan die zeggen dat de splitsing desnoods uitgesteld kan worden tot 2011. En verder blijft natuurlijk mijn kritiek overeind: welke Vlaamse partijen gaan de ongrondwettelijke verkiezingen ongeldig laten verklaren als die verkiezingen hen zicht geven op federale ministerportefeuilles? Of gaan de burgemeesters in Halle-Vilvoorde weigeren mee te werken aan de verkiezingen, zoals ze in 2004 ook niet wensten mee te werken aan de Europese verkiezingen?

Wat die burgemeesters betreft, die zitten nu natuurlijk met een probleem, want voor de verkiezingen van 2007 komen eerst nog de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Sommigen van hen zullen herkozen worden, anderen niet, en ze kunnen dan ook moeilijk nu al een boycot aankondigen. Bovendien moeten sommigen onder hen misschien wel op hun tellen letten willen ze überhaupt aan de verkiezingen van 2006 kunnen deelnemen. Sp.a, Spirit en VLD zijn misschien niet zo gediend met burgemeesters in Halle-Vilvoorde die al te straffe Vlaamse taal spreken en het de federale regering moeilijk maken… Aan de kant van de CD&V stelt dat probleem zich minder, al moet men ook daar toch enigzins oppassen dat men de Vlaamse regering niet teveel in de verlegenheid brengt.

Ondertussen zou het misschien goed zijn dat de burgemeesters eens de koppen bij mekaar steken om na te denken over een ander scenario: federale verkiezingen in 2006. Als Elio di Rupo tot het besluit komt dat het welletjes is geweest, en hij liever eens rooms-rood wil proberen, dan zijn samenvallende verkiezingen voor gemeente- en provincieraad, Kamer en Senaat ideaal. Over goed een jaartje is zijn Nederlands misschien goed genoeg om zelfs de post van Eerste Minister op te eisen. Hoe dan ook, in dat geval zijn het wel degelijk de burgemeesters van vandaag die de volgende federale verkiezingen zullen moeten organiseren, zonder dat Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst werd. Vraag aan hen: gaan zij die verkiezingen dan daadwerkelijk stokken in de wielen steken?

Geen opmerkingen: