zondag, mei 22, 2005

De Standaard ook een beetje Newsweek

Het debat over het foutieve verhaal van Newsweek over de ontering van de Koran in Guantanamo door Amerikaanse soldaten raast nu al enkele dagen, maar toch bestaat De Standaard het vandaag te rapporteren over rellen in Indonesië alsof het verhaal correct zou zijn, ja zelfs bevestigd door Newsweek!

Op 17 mei stond er nochtans een artikel in De Standaard met daarin het verhaal dat Newsweek het bericht terugtrekt. Ze kunnen in Groot-Bijgaarden zich dus niet verontschuldigen met het foefje dat ze het niet wisten. Maar wat lezen we dan vandaag in de rubriek buitenland van Snelnieuws?
Zowat 7.000 mensen hebben zondag in de Indonesische hoofdstad Jakarta betoogd tegen de ontering van de koran op de Amerikaanse basis van Guantanamo in Cuba. Dat meldt de politie. Amerikaanse soldaten zouden op de basis onder meer een exemplaar van het heilige boek van de moslims in een emmer hebben gegooid die dienst deed als toilet.
Wordt dan niet vermeldt dat Newsweek het verhaal ondertussen al terugtrok? Neen, integendeel zelfs:
Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek bevestigde begin mei de ontering van de koran in Guantanamo.
Juist ja, begin mei bevestigde Newsweek het verhaal, maar midden mei trok het het bericht in. Let wel, de Standaard schrijft drie dingen die naar de letter noch foutief noch leugenachtig zijn:
  • Die 7.000 mensen hebben inderdaad tegen de ontering van de Koran betoogd.
  • De Amerikaanse soldaten zouden inderdaad...
  • Dat Newsweek het verhaal begin mei bevestigde is inderdaad ook correct.
De Standaard schrijft dus wel degelijk de waarheid, of toch dat gedeelte van de waarheid dat hen interesseert.

Geen opmerkingen: