Vanavond en vannacht zal er alweer druk vergaderd worden (uiteraard met «keiharde» onderhandelingen), in de hoop dat er tegen morgen een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde gevonden kan worden. Maar er gaan al stemmen op dat het volgende week eventueel ook wel goed zal zijn, of de week daarna. En als het tegen dan niet lukt, is er nog altijd Sint-Juttemis natuurlijk.
De laatste tijd lijkt het zich vooral te draaien rond het beruchte inschrijvingsrecht, wat formeel een breuk met het Vlaamse regeerakkoord is. Door het inschrijvingsrecht zullen de Franstaligen in Halle-Vilvoorde immers nog steeds voor partijen uit een ander Gewest kunnen stemmen, wat uitdrukkelijk niet de bedoeling is van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De oppositiepartijen Vlaams Belang, CD&V en N-VA hebben al laten weten dat ze niet akkoord kunnen gaan met welke vorm van inschrijvingsrecht dan ook, en ook de Vlaamse Volksbeweging heeft al in die zin gereageerd. Bij Spirit, dat verleden week nog een federale regeringscrisis wou uitlokken indien de splitsing niet verwezenlijkt zou worden, is men misschien niet zo standvastig meer. Hugo Schiltz ziet immers een beperkt inschrijvingsrecht eventueel wel zitten. Niet schrikken dus als Geert Lambert morgen komt verklaren dat hij «een beetje zwanger» is.
Ondertussen valt op hoe hard de Franstaligen het spel spelen. Naar het schijnt zijn het de Vlamingen die egoïstisch en racistisch zijn, maar het is toch Philippe Moureaux die de term «vijanden» gebruikt en het over «Anciaux en zijn bende» heeft. Indien een Vlaams politicus zoiets in zijn hoofd zou halen, zou hij publiekelijk aan de schandpaal genageld worden, en het zou uiterst twijfelachtig zijn dat hij nog aan de onderhandelingstafel over Brussel-Halle-Vilvoorde zou mogen zitten. Vlaamse politici zijn dan ook meer gespecialiseerd in het doorschuiven van de zwarte piet en het eten van borden linzensoep.
Maar terug naar het inschrijvingsrecht. Is het eigenlijk wel verstandig van de Vlamingen om dat inschrijvingsrecht zomaar af te wijzen? Zoals het nu door de Franstaligen gepresenteerd wordt wel, maar een alternatief voor de volledige afwijzing is een uitbreiding van dat inschrijvingsrecht. Waarom niet de Franstaligen niet alleen in Halle-Vilvoorde maar ook in de rest van Vlaanderen het recht te geven in Brussel (of Namen of een andere Franstalige kieskring) te gaan stemmen, als daar tegenover staat dat de Vlamingen in het Waalse Gewest van hetzelfde recht kunnen genieten? Laat de Franstalige politici dát varkentje maar eens wassen. Bovendien moet dat inschrijvingsrecht ook uitgebreid worden naar de verkiezingen voor het Vlaams Parlement, of beter gezegd: wie als Franstalige in Vlaanderen ingeschreven is in een Waalse kieskring verliest meteen zijn recht om nog deel te nemen aan de verkiezingen voor het Vlaams Parlement. De Franstaligen zullen dus moeten kiezen tussen stemmen voor Christian van Eyken voor het Vlaamse Parlement, of Elio di Rupo voor het Europese Parlement. Beiden tegelijkertijd zal niet meer mogelijk zijn. En of het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap die Franstaligen stemrecht willen geven voor hun parlement is dan hún zaak.
Om het kort samen te vatten: kiest men ervoor zich in te schrijven in een andere kieskring, wordt men als uitheems behandeld, op gelijke voet met de EU-burgers nu. De Franstaligen in Vlaanderen die daarvoor kiezen zullen dus alleen nog voor de gemeenteraad lokaal kunnen stemmen, en voor alle andere kiesverrichtingen naar het Brusselse of Waalse Gewest moeten, en omgekeerd voor Vlamingen in het Waalse Gewest. Ook Belgen in het buitenland zullen moeten kiezen in welke kieskring ze willen stemmen. Veel meer dan een voorafspiegeling van wat de situatie na Vlaamse onafhankelijkheid zal zijn is dit uiteindelijk niet, maar dat is dan ook de consequentie die de Franstalige bij hun inschrijvingsrecht moeten nemen. Zij wensen immers geen Vlaamse burgers in Vlaanderen zijn, en wie zijn wij om hen dat op te dringen als we ook Britten Britten laten zijn in Vlaanderen, Spanjaarden Spanjaarden en Grieken Grieken?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten