dinsdag, mei 24, 2005

DDR-régime bij de VLD

Enkele dagen geleden schreef Boudewijn Bouckaert nog een open brief om te vertellen «dat er aan de top van de partij nog een beetje debat bestaat en er geen DDR-regime heerst». Wie hem herleest beseft dat die brief hem vandaag zijn plaats in het partijbestuur en zijn VLD-lidkaart zou kosten.

Bart Somers heeft volmachten gekregen om VLD-leden die te veel kritiek uiten uit de partij te zetten. Hoeveel kritiek mag? Bart Somers geeft het antwoord zelf:
Maar verklaringen dat de federale regering niet liberaal genoeg is, zijn kantje-boordje.
Meer zelfs:
Waar de grens ligt, is duidelijk. De grens zit in mijn hoofd. Wie wil weten wat die is, moet maar even telefoneren voor hij verklaringen aflegt. Zo moeilijk is dat toch niet.
Het is zo grotesk dat je je kan afvragen of Bart Somers eigenlijk wel beseft waar hij mee bezig is, want zelfs kritiek op de volmachten is al voldoende om uit het partijbestuur gesmeten te worden:
[Patricia de Waele] levert immers openlijk kritiek op een unaniem genomen beslissing van het partijbestuur. Bovendien heeft ze op geen enkele wijze contact opgenomen met de voorzitter om toelichting te vragen bij de genomen beslissing, maar koos ze ervoor meteen openlijk, in een kranteninterview, de beslissing van het partijbestuur te bekritiseren.
Als er dus ook al een verbod op kritiek op het verbod om kritiek te uiten bestaat, denk ik dat het hoog tijd wordt dat de VLD van naam verandert naar VSS: Vlaamse Stalinisten en Stalinisten.

Overigens zit ik met een klein vraagje: Is er iemand die gelooft dat als Karel de Gucht het in zijn hoofd zou halen om de komende dagen toch nog eens kritiek te uiten op Jean-Marie Dedecker, dat Bart Somers hem dan uit het partijbestuur en uit de partij zou smijten? Kan iemand zich dat werkelijk voorstellen?

Fundamenteler is de vraag wat Bart Somers en de VLD-top hiermee denken te kunnen bereiken. Om maar meteen de vraag te stellen: wat zou de gemiddelde kiezer hiervan denken? Bart Somers kan wel partijleden uit de partij zetten, maar kan hij kiezers aan de partij binden? En wie berokkent de partij de meeste electorale schade: Dedecker, De Gucht of Somers?