dinsdag, mei 17, 2005

Brussel-Halle-Vilvoorde: Quousque tandem? (38)

De crisis binnen de Vlaamse regering lijkt al amper na een paar dagen terug onder controle te zijn. Een vertrouwenscrisis oplossen gaat blijkbaar veel sneller dan een kieskring splitsen waar maar vijf minuten politieke moed voor nodig was, terwijl sommigen zich al openlijk afvragen of het soms om «theater voor de achterban» ging.

Amper een paar dagen na de crisis binnen de Vlaamse regering heeft Leterme al een fazant-nota klaar die de plooien glad moet kunnen strijken. Misschien dat hij zichzelf en zelfs zijn militanten kan wijsmaken dat hiermee het probleem van de baan is, maar of de kiezer dat ook vindt is een andere vraag. Ik zou er mijn hand niet voor in het vuur steken.

Ondertussen maak Jean-Marie Dedecker enkele rake opmerkingen in een interview met de Standaard. In zijn antwoord op de vraag of de VLD haar woord gebroken heeft staat hij mijlenver boven nogal wat van zijn partij-collega's:
Pieter De Crem (CD&V) en anderen moeten de term «woordbreuk» niet ijdel gebruiken. Zeker niet in het leugenpaleis van de Wetstraat. N-VA en CD&V zouden niet in een regering stappen zonder splitsing, weet u nog? De Vlaamse minister Bert Anciaux (Spirit) blijft ook zitten. Dat zijn partijgenote Els Van Weert dat ook doet, zullen we niet eens merken. Zij is staatssecretaris van Gebakken Lucht.
En o ja, hij praat weer eens over het cordon sanitaire. Als dat maar goed afloopt..

Ook het opiniestuk van Carl Devos is de moeite van het lezen waard. Zijn conclusie is pijnlijk voor al wie nog in de federale Belgische constructie gelooft:
Als de ene regering schrik heeft voor het oordeel van de kiezer en de andere door het oordeel van de kiezer niet vervangen kan worden, dan valt te betwijfelen of die kiezer wel de regeringen heeft waar hij gezien al die belangrijke uitdagingen recht op heeft.

Geen opmerkingen: