zaterdag, mei 28, 2005

Groen! wil VB6015 verbieden

Wat had je gedacht — Groen! wil natuurlijk VB6015 laten verbieden… om de democratie in Vlaanderen te vrijwaren. De partij treedt daarbij hoogst ondemocratisch op, op meer dan één vlak.

De eerste uitzending van VB6015 is nog niet uitgezonden, of Groen! probeert al stokken in de wielen van het initiatief te steken, niet door middel van argumentatie en een politiek discussie, maar door de censuur. Dat op zich is al niet bepaald democratisch, maar de manier waarop de partij censuur wil uitoefenen roept toch ook een aantal vragen op. Net zoals Groen! het DHL-dossier probeerde te blokkeren door oproepen aan hun groene collega's van Ecolo in de Brusselse regering, wil de partij nu VB6015 laten verbieden door een oproep aan de groene collega's van Die Grünen in de Duitse federale regering. Merkwaardig hoe een partij die in Vlaanderen amper boven de kiesdrempel raakt op die manier toch macht wil uitoefenen, niettegenstaande ze na de verkiezingen van 2004 onmiddellijk verkondigden dat ze absoluut geen regeringsverantwoordelijkheid wilden opnemen.

Is VB6015 dan geen gevaar voor de democratie? Helemaal niet. Het Vlaams Belang wordt immers openlijk geboycot door de openbare omroep, terwijl Groen! er bijzonder goed in de watten gelegd wordt. Van een partij die zich zo graag opwerpt als de vaandeldrager van de democratie zou je verwachten dat ze intellectueel eerlijk zouden blijven en precies dát zouden aanklagen, maar dat is natuurlijk niet het geval. De censuurpoging van Groen! lijkt trouwens in de eerste plaats vooral een averechts effect te hebben.

Helemaal te gek wordt het wanneer Groen! verwijst naar de genocide in Rwanda en de rol van Radio Mille Collines. Vera Dua zou in haar archief eens moeten kijken wat RMC precies verweten wordt. De Hutu-radio gebruikte namelijk onder meer het schimpwoord «inyenzi» (Kinyarwanda voor «kakkerlakken») voor de Tutsi's om aan te geven dat ze met alle middelen vernietigd moesten worden. De voorzitster van Groen! zou daar misschien eens heel diep moeten over nadenken.

Geen opmerkingen: