vrijdag, januari 21, 2005

Brussel-Halle-Vilvoorde: Quousque tandem? (12)

Na zeven maanden lijkt er eindelijk wat schot te komen in de soap rond de onverwijlde splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Volgende woensdag moet men in de commissie in de Kamer de bespreking van de wetsvoorstellen aanvatten, maar de PS dreigt er nu mee bij monde van fractievoorzitter Thierry Giet de zaal te verlaten indien dat ook werkelijk gebeurt. De Franstaligen partijen steunen hem eensgezind.

De CD&V kondigde woensdag al aan dat ze Luc van den Brande zal afvaardigen naar de beruchte werkgroep, opgericht door de Interministeriële Conferentie. Wat hij daar precies zal doen is eerder onduidelijk, want onderhandeld zal er in die werkgroep niet worden gedaan, aldus CD&V en N-VA. Belangrijker is dat de bespreking van de wetsvoorstellen op de agenda geplaatst is in de Kamercommissie, en dat de besprekingen volgende woensdag dus zullen beginnen.

Ondertussen zijn het de Franstalige partijen die nu de temperatuur in het dossier doen stijgen, en de PS dreigt er zelfs mee de zaal te verlaten indien de besprekingen daadwerkelijk aangevat worden. De andere Franstalige partijen keuren deze werkwijze niet af, maar vinden integendeel dat de PS zich eindelijk weer op één lijn bevindt met de andere Franstalige partijen (die dus geen front vormen). De analyse van de cdH over wat zich tegenwoordig tussen de regeringspartijen afspeelt is trouwens bijzonder interessant:
[Le cdH] ne peut que constater une fois encore l'absence de capacité de leadership et d'arbitrage du premier ministre, et l'absence totale de cohérence au sein du gouvernement fédéral incapable de se mettre d'accord entre partenaires francophones et néerlandophones et même entre ministres des Affaires institutionnelles sur une simple méthode de travail et sur le lieu de ce travail. Cela en dit long sur l'état de paralysie et de blocage complet du gouvernement fédéral et l'impuissance du premier ministre.
Ook bij Ecolo heeft men zo zijn mening over de federale regering, voor zover die volgens hen nog bestaat. Gelukkig houdt men zich bij Groen! dan toch met belangrijkere zaken bezig.

Aanvulling: La Libre Belgique publiceerde net twee
scenario's, waarbij het eerste een goede schets bevat van de mogelijke procedurele wegen voor dit dossier. Let ook op het allerlaatste deeltje van het eerste scenario:
un élément arithmétique - des élections en 2005 conduiraient la législature fédérale jusqu'en 2009, ce qui ferait coller son terme avec celui des législatures régionales (le rejumelage des élections serait ainsi accompli, si on y tient toujours, avant de le formaliser...)

Geen opmerkingen: