woensdag, januari 12, 2005

Brussel-Halle-Vilvoorde: Quousque tandem? (10)

Vandaag was het blijkbaar de beurt aan de CD&V om allerlei verklaringen af te leggen over Brussel-Halle-Vilvoorde. Maar liefst drie mandatarissen kwamen aan het woord: burgemeester Michel Doomst uit Gooik, Vlaams minister-president Yves Leterme en de fractievoorzitter in het Vlaams Parlement, Luc van den Brande. Helemaal gelijklopend waren de verklaringen van de drie CD&V'ers jammer genoeg niet.

Volgens Yves Leterme zit de splitsing voorlopig nog steeds op schema, want volgens hem betekent «onverwijld» «zonder uitstel om uitstel». En daar is voolopig dus nog geen sprake van. Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe je het bekijkt. In zekere zin heeft hij gelijk dat je maar beter niet over één nacht ijs gaat, maar anderzijds moet de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde na maar liefst zeven maanden voorbereidingstijd één van best onderbouwde beslissingen uit de hele Belgische geschiedenis zijn. En vermoedelijk kunnen er zonder problemen nog maanden aan de splitsingssoap toegevoegd worden terwijl men kan blijven beweren dat er nog geen sprake is van uitstel om omstel. Na veertig jaar wachten kan het geduld van de Vlamingen blijkbaar alleen maar groter geworden zijn, lijkt hij wel te redeneren.

Zijn partijgenoot uit Gooik, burgemeester Michel Doomst dus, stelt wel een termijn: volgens hem moet de splitsing er komen vóór Pasen. En de eigen fractievoorzitter in het Vlaams Parlement wil het nóg sneller zien gaan: Luc van den Brande wil resultaten zien tegen half februari, over goed een maand dus. Indien de splitsing dan nog niet doorgevoerd is, dreigt hij ermee het vertrouwen in de VLD en de sp.a op te zeggen. Hij verzuimt echter erbij te zeggen wat dat concreet betekent, al weet hij wel wat het niét betekent: geen Vlaams regeringswissel met een nieuwe coalitie van CD&V, N-VA en Vlaams Belang. Veel andere mogelijkheden zijn er echter niet. De Vlaamse regering kan immers niet vallen zonder dat er een alternatieve coalitie voorhanden is die een constructieve motie van wantrouwen stemt. En Vlaamse verkiezingen zijn dan weer uitgesloten omdat de regionale parlementen in België hun legislatuur, tot 2009 dus, moeten uitdoen.

Wat zijn dan de mogelijkheden? Een CD&V-N-VA-minderheidskabinet is ook mogelijk, gedoogd door het Vlaams Belang. Als dat al politiek haalbaar zou zijn voor de CD&V en de N-VA, is het nog maar de vraag hoe de partij de volgende verkiezingen zal kunnen overleven. Geplukt langs links én langs rechts zou van het Vlaams Kartel dan wel eens een bijzonder mager kieken kunnen overblijven. Een minderheidskabinet gedoogd door VLD en sp.a lijkt dan ook weer een merkwaardige oplossing als de CD&V net het vertrouwen in de VLD en de sp.a heeft verloren. Een «ontslagnemend» kabinet dat alleen nog maar de lopende zaken afhandelt de komende vier jaar is ook maar weinig aanlokkelijk.

Rest dus nog een soort symbolische stemming in het Vlaams parlement waarin CD&V, N-VA en SPIRIT (gesteund door het Vlaams Belang) vaststellen dat VLD en sp.a hun beloftes uit het regeerakkoord niet nakomen, waarmee de kous dan af is omdat men nu eenmaal niet anders «kan» — in het belang van de Vlaamse bevolking uiteraard. Een oplossing waar misschien iedereen nog tevreden mee kan zijn: het Vlaams Belang kan het verraad van CD&V aanklagen, CD&V en N-VA kunnen zeggen dat ze hun best hebben gedaan, maar dat het de schuld van VLD en sp.a is dat de splitsing er niet gekomen is, VLD en sp.a blijven mooi in de federale regering, en de Franstaligen halen hun slag thuis. Of toch niet iedereen, want N-VA zit dan met een levensgroot probleem tegenover de achterban als ze zich niet terugtrekt uit de Vlaamse regering (en daarmee meteen ook het Vlaams Kartel).

Mijn persoonlijke voorspelling? Tegen 15 februari gebeurt er niets, en daarna ook niet. Een voorspelling die overigens al zeven maand stand houdt. Al weet je natuurlijk nooit wat de dag van morgen brengt.

Geen opmerkingen: