Zou het kunnen? Morgen komt de Kamercommissie Binnenlandse Zaken om 14:15 samen, en zou er gestemd kunnen worden over Brussel-Halle-Vilvoorde. Ondertussen wordt er «discreet onderhandeld». Wie niet van gisteren is weet hoe zulke «discrete onderhandelingen» gewoonlijk uitdraaien voor de Vlamingen.
Allereerst wat die discrete onderhandelingen betreft: al tien maanden verkondigt men luid dat er niemand wakker ligt van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Ik heb zo een vermoeden dat de hardste roepers vannacht hun bed niet eens zullen zien omwille van dat pietluttige probleem. O ironie van het lot!
Maar morgen zou het dus zover zijn, want voor de elfendertigste keer kan er nu van uitstel absoluut geen sprake meer zijn. Zegt men toch. Al waarschuwt men al hier en daar dat er nog een aantal Franstalige sprekers aan de beurt zijn, en dat die aan het filibusteren zouden kunnen slaan. En als de Vlaamse vikings vroeg naar huis moeten omdat moeder visjes gebakken heeft, ja, dan zou het kunnen gebeuren dat er toch nog geen stemming zal plaatsvinden. Het is maar de vraag of dat in het voordeel van de paarse partijen is, want nog een week uitstel lijkt op dit ogenblik erger dan de korte pijn.
Maar als het toch tot een stemming zou komen, zullen de Vlaamse partijen finaal kleur moeten kennen. Dit geldt in de eerste plaats voor de VLD, die de laatste dagen sterk de indruk wekt op z'n minst te overwegen om toch maar niet voor de splitsing te gaan. Anders kan men de uitspraken van Bart Somers van de laatste dagen moeilijk verklaren. Bij de sp.a valt er weinig te vernemen, wat niet noodzakelijk een negatief teken is, maar ook niet noodzakelijk een positief. Herinner dat de sp.a op het moment van de waarheid ook voor het raadplegen van grondwetspecialisten stemde, niettegenstaande dat een duidelijk vertragingsmanoeuvre was.
Indien zou blijken dat VLD en/of sp.a een splitsing tegenhouden, is het de beurt aan de andere Vlaamse partijen. Spirit heeft er de laatste dagen mee gedreigd een federale regeringscrisis te veroorzaken als er geen splitsing komt. Op die manier heeft de partij de piste van een aanpassing van artikel 63 van de Grondwet bijzonder moeilijk gemaakt, want zonder Spirit zijn sp.a en VLD afhankelijk van zowel cdH als Ecolo om nog een tweederde meerderheid te bekomen. Ga aan de Vlaamse kiezers maar eens uitleggen dat dat een «onderhandelde» overeenkomst is in het voordeel van de Vlamingen. Spirit maakt zich in ieder geval sterk dat als er geen echte splitsing komt, er eerst een regeringscrisis moet zijn voor er verder onderhandeld kan worden. De bal ligt dan in het kamp van de sp.a, die zal moeten kiezen tussen de kartelpartner of het hogere staatsbelang. Het zullen hoe dan ook interessante dagen worden.
Ook voor CD&V en N-VA wordt het morgen een spannende dag, want als de splitsing er toch niet komt, en de federale regering blijft overeind (al dan niet met Spirit aan boord), zitten zij met een probleem in de Vlaamse regering. En eigenlijk is dat hetzelfde probleem waarmee sp.a en Spirit op het federale niveau zitten: een kleine kartelpartner die voor haar geloofwaardigheid moet vechten, en een grote kartelpartner die zal moeten kiezen tussen het kartel en regeringsdeelname.
Voor Spirit betekent het einde van het kartel met de sp.a dat de partij regionaal en federaal waarschijnlijk geen verkozenen meer zal halen. Maar als de partij toch deelneemt aan de verkiezingen, betekent het voor de sp.a waarschijnlijk een klein verlies dat genoeg kan zijn om net onder VLD uit te komen, een weinig aanlokkelijk vooruitzicht. Bij de N-VA kan men wel hopen op eigen kracht nog aan verkozenen te raken, maar veel zullen dat er nooit worden. Maar het grootste effect zou misschien wel eens kunnen zijn dat door het eventuele opbreken van het Vlaams Kartel het Vlaams Belang niet alleen de grootste partij maar ook afgetekend de grootste formatie in Vlaanderen zou worden, en dat zou wel eens gevolgen kunnen hebben die verder reiken dan de CD&V alleen...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten