dinsdag, april 12, 2005

Brussel-Halle-Vilvoorde: Quousque tandem? (25)

De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde is Guy Verhofstadt geen crisis waard. Dat is geen nieuws — Verhofstadt zou zelfs zijn eigen kinderen aan Elio di Rupo uitleveren om Eerste Minister te mogen blijven spelen.

In het interview schrikt de Eerste Minister er niet voor terug om de waarheid hier en daar «creatief» te behandelen:
Ik vrees dat de Vlamingen zich het jongste jaar niet in de meest interessante onderhandelingspositie hebben gewrongen. Wij stellen eisen, en leggen onszelf daarbij nog eens tijdslimieten op! Dan krijg je heel onevenwichtige onderhandelingen, dat ziet zelfs een klein kind.
Het klopt dat de Vlamingen eisen hebben gesteld, en zichzelf tijdslimieten hebben opgelegd. Op zich is dat geen probleem als men toch een meerderheid in Kamer en Senaat heeft. De problemen ontstonden pas toen één van de partijen een nieuwe randvoorwaarde oplegde. Het is immers in de eerste plaats de VLD die eist dat de federale regering niet in het gedrang mag komen, en dat de Franstaligen dus akkoord moeten gaan. En dat heeft als gevolg dat de Franstaligen weten dat ze de VLD volkomen in hun binnenzak hebben, want van zodra zíj met een regeringscrisis dreigen, plooit de VLD. En inderdaad, dan krijg je heel onevenwichtige onderhandelingen, dat ziet zelfs een klein kind, en wat meer is, dat kind ziet ook wiens schuld dat is. Vroeg of laat zal de VLD trouwens kleur moeten bekennen, zoals Steven Samyn terecht opmerkt in De Standaard.

Tot slot heeft Guy Verhofstadt duidelijk een probleem, want hij begint objectieve feiten te ontkennen:
- Steekt het u niet dat Vlaams Belang grootste partij is geworden?
Welke verkiezing was dat?
De verkiezing van 13 juni 2004 natuurlijk. Hij mag in het Vlaams Parlement eens de zetels gaan tellen. Bovendien hebben álle opiniepeilingen sedertdien bevestigd dat het Vlaams Blok/Belang nog steeds de grootste partij van Vlaanderen is.

Geen opmerkingen: