zondag, oktober 10, 2004

Wangari Maathai herhaalt uitspraken over AIDS

Wangari Maathai werd de laatste dagen geconfronteerd met haar eigen uitspraken over de oorsprong van AIDS in de Noorse media. Of ze nog steeds meent dat AIDS aangemaakt werd door blanken in laboratoria is onduidelijk, maar ze blijft ervoor waarschuwen niet zo naief te zijn te denken dat AIDS van apen afkomstig zou zijn.

In een interview met de Noorse openbare zender NRK ontkende Wangari Maathai op vrijdag dat de conclusie van haar uitspraak in Nyeri was dat de blanken AIDS zouden aangemaakt hebben om de zwarten in Afrika uit te roeien. Ze voegt er echter onmiddellijk aan toe dat ze er de aandacht op wou vestigen dat het al te naief zou zijn te denken dat AIDS van apen afkomstig zou zijn «of wat ze ons ook wijs zouden maken».

Ondertussen rapporteert de commerciële zender TV2 dat Maathai op zaterdag op een persconferentie in Nairobi herhaald zou hebben dat AIDS wel degelijk een biologisch massavernietigingswapen zou zijn. Ze vraagt zich rethorisch af waarom er zoveel geheimhouding is rond AIDS. «Wanneer je vraagt waar AIDS vandaan komt, duikt iedereen onmiddellijk in de loopgraven, en dat maakt me wantrouwig,» verklaarde ze.

Zondag maakt de Noorse krant Aftenposten dan weer in een artikel bekend dat ze nooit heeft beweerd dat AIDS in een bepaald werelddeel aangemaakt zou zijn. Ze verklaart dat we vandaag weten dat AIDS veroorzaakt wordt door een virus, maar dat we niet weten waar dat virus vandaan komt, en dat men in de wetenschap alle vragen moet stellen. Ze wijst er verder op dat de verantwoording om Iraq binnen te vallen precies was dat Saddam wapens voor biologische oorlogsvoering maakte, en daardoor kan men, wetenschappelijk gezien, niet uitsluiten dat AIDS in een laboratorium aangemaakt werd. «De theorie dat het AIDS-virus van apen afkomstig zou zijn houdt geen steek. We hebben met deze apen samengeleefd sedert ons ontstaan, waarom zou AIDS dan pas de laaste decennia ontstaan zijn,» vraagt ze met akademische rethorische zelfverzekerdheid. Dat ze bijgedragen heeft aan een samenzweringstheorie dat AIDS uitgevonden werd tegen de zwarten wijst ze echter volledig van de hand.

Ook interessant om te weten is dat het Nobelcomité niet op de hoogte was van de uitspraken van Maathai over AIDS. Tegenover het Noorse persbureau NTB verklaarde Ole Danbolt Mjøs, voorzitter van het Nobelcomité, dat er in ieder geval voldoende grond is om haar uitspraken te onderzoeken. Ook directeur Geir Lundestad was niet op de hoogte van haar uitspraken.

Geen opmerkingen: