dinsdag, oktober 26, 2004

IJzerbedevaartcomité slaat nagels met koppen

In een persmededeling die vandaag verstuurd werd slaat het IJzerbedevaartcomité nagels met koppen: de Vlaamse partijen mogen in het Vlaamse parlement zoveel stoere taal verkopen als ze willen, het is enkel in het federale parlement dat er iets gedaan kan worden aan de solidariteit-op-z'n-Belgisch in de Sociale Zekerheid.

Uit een persmededeling van de N-VA blijkt dat ook zij dit beseffen. Dit neemt echter niet weg dat CD&V en N-VA in het Vlaams parlement en in de Vlaamse regering alvast een prestatie hebben neergezet. Ze hebben de studie van ABAFIM uiteindelijk toch uit de schuif kunnen halen, en meer zelfs, uit het antwoord van Yves Leterme op een vraag van Bart de Wever blijkt dat de Vlaamse regering van plan is de situatie permanent in het oog te houden. Dit zal op termijn drie belangrijke gevolgen hebben voor het debat over de splitsing van de Sociale Zekerheid:
  1. De grootte van de overdrachten in de Sociale Zekerheid zullen nu door de Vlaamse overheid vastgesteld worden, en dus niet meer afgedaan kunnen worden als propaganda van het Vlaams Blok, ondanks KBC-studies;
  2. De grootte van de overdrachten zullen jaarlijks berekend worden, waardoor er een beter overzicht zal zijn, en het argument verdwijnt dat die overdrachten enkel iets uit het verleden zijn, of dat er geen recente cijfers beschikbaar zijn en er dus geen discussie kan gevoerd worden;
  3. De overdrachten zullen jaarlijks in de actualiteit terecht komen wanneer de cijfers bekendgemaakt worden.
Het globale gevolg van dit alles zal zijn dat de Vlaamse publieke opinie zich meer en meer bewust zal worden van de omvang van deze overdrachten, waardoor het consequente Waalse njet hoe langer hoe minder houdbaar zal blijven. Of Elio di Rupo zijn nummertje zal kunnen blijven opvoeren door te stellen dat alles bespreekbaar is behalve de splitsing van de Sociale Zekerheid, zoals hij dit week-end nog in een interview verklaarde, is dan zeer de vraag.

Geen opmerkingen: